Clujenii dau năvală în aquapark-urile Ungariei

Clujenii dau năvală în aquapark-urile Ungariei
Motorul turistic al țării vecine, apele termale, este turat de milioanele de euro pe care ardelenii, iar mai nou și bucureștenii le cheltuiesc an de an. Cei mai mulți turiști externi din stațiunile cu parcuri acvatice sunt românii, iar mașinile de Cluj împânzesc parcările.

Nyirbator este un oraș industrial, cu doar 12.000 de locuitori, dar cu șapte fabrici care aduc zilnic 4.000 de oameni la lucru, iar puterea economică se reflectă și în investițiile turistice. Autostrada e la 20 km, oraşul aproape de granița cu Satu Mare, iar românii care vin aici nu fac numai turism, ci și ajung să cumpere locuințe, cu impozite mai mici, chiar dacă muncesc în țară. În zonă există multe campinguri, lacuri de agrement și de pescuit. Băile Sarkany au fost reabilitate cu 6 milioane de euro, bani europeni, în 2010, însă au ajuns să aducă încasări anuale de 8 milioane. 
 
Pentru o familie de patru persoane, taxa la căsuţa din camping este de 50 euro/zi, cu trei mese incluse şi acces la complexul acvatic. O căsuţă de 30 mp are paturi, baie, chicinetă, parcare. Campingul e compus din 16 căsuţe şi poate găzdui 64 de persoane. Lacul de pescuit învecinat este plin de peşte, are iarba tunsă, băncuțe cu scaune pentru copii, coșuri de gunoi. Licenţa de pescuit este 8 euro, iar taxa de lac, 5 euro. Pe multe dintre lacurile ungurești, pline de crap, știucă, somn, plătică există și posibilitatea de a găti peștele prins în locuri special amenajate. Tot la Nyirbator funcţionează un complex de călărie, sunt o mulţime de restaurante în jur.  

„Pentru că românii vin foarte frecvent la noi, ţinem cont de zilele de sărbătoare din România, facem inclusiv mâncare specifică”, spun reprezentanţii campingului. Pentru 200 de euro poţi să închiriezi tot spa-ul pentru o petrecere. Apa termală Bathory are 34-38 de grade, fiind bogată în calciu-magneziu, hidrogen carbonat. Complexul conține două piscine pentru amatori și profesioniști, două cu apă termală, două jacuzzi. La ştrandul exterior vin şi 2.500 de oameni pe zi, iar după punerea în funcţiune a complexului balnear afluxul de turişti a crescut de la 3.000 la 25.000.

Dracula în variantă feminină

Drumurile între localităţi nu sunt grozave, dar terenurile agricole sunt lucrate impecabil şi irigaţiile funcţionează permanent. Zonele de pădure au garduri de protecţie antifonică, iar câmpurile sunt despărţite de şosea cu gard viu sau copaci. Peste tot zboară fazani, berze, cocori, dar şi ulii. Trotuarele au o lăţime dublă față de cel din Cluj, iar şoselele sunt largi şi aerisite. 

Localitatea găzduieşte castelul-cetate al lui Istvan Bathory, cu zid de apărare împotriva turcilor, cu restaurantul Kotar Etterem la subsol. De altfel familia Bathory a ridicat o astfel de cetate şi la Şimleu Silvaniei, în judeţul Sălaj. Castelul este reconstruit din banii oraşului. Originale mai sunt zidurile laterale și actualul restaurant.

În interior, păpuşi din silicon şi cu păr implantat manual redau cu fidelitate personaje sau momente din acea vreme. De exemplu, mitul că Erzsebet Bathory îşi păstra tinereţea făcând băi în sânge. De altfel, această acuzaţie i-a dus înscenarea din partea unui pretendent la averea ei şi apoi încarcerarea într-un turn, unde şi-a găsit sfârşitul. Îmbătrânirea sa prematură este redată printr-o proiecţie video ce poate fi vizionată printr-o nişă.

Conacul de 4 ha care a aparţinut fostului premier al Ungariei, Miklos Kallay, a fost restaurat din fonduri europene şi maghiare într-un timp record: o jumătate de an, în caz contrar autorităţile locale riscau să piardă banii. În perioada de vârf lucrau şi 130 de muncitori. Acesta a devenit muzeu, moştenitorii cedându-l Primăriei din Kallosemjen. La exterior este păstrat intact elegantul automobil Ford al premierului, construit cu piese Bosch. O cafenea în stil belle epoque se va deschide în curând, iar la exterior vor fi amenajate terenuri sportive.  

Simulator de csardas

Andras Krivacs este atât proprietarul hotelului-grădină Fenyves, în care a investit 1,2 milioane de euro, cât şi administratorul castelului Degenfeld, din Baktaloranthazara. El a preluat un restaurant din pădure, ajuns în jurul anului 2000 în stare de degradare, însă a reuşit să îl aducă „pe linia de plutire”.

„Acesta era cel mai renumit restaurant din Ungaria. Chiar fostul premier Janos Cadar a cerut să fie renovat, atunci când a trecut pe aici în una din vizitele sale. Din cei şase angajaţi care erau iniţial, am ajuns şi la 60 în sezon”, povesteşte Krivacs, care este şi preşedintele asociaţiei de gastronomie din Ungaria. Hotelul are o spectaculoasă grădină exotică lângă pădure, iar căprioarele vin adesea "în vizită" până pe terasă, chiar în timpul întâlnirilor de business.  
 
Investitorul administrează şi domeniul Degenfeld, în parteneriat public-privat. Obiectivul a intrat în circuitul turistic din martie şi se află la marginea a 460 ha de pădure protejată. Fiecare încăpere are ghid propriu, dar există și ghidaj audio-video, muzică de fundal. Într-o cameră interactivă pe tablete PC poţi să vizualizezi mobilierul acelor vremi, la apăsarea unui buton virtual, poţi să îţi faci selfie la un computer dedicat sau să activezi un simulator de csardas. „Toate veniturile pe care le obţin le investesc. Este foarte greu, suntem în recesiune. România, Ucraina și Germania sunt ţările din care vin cei mai mulți turiști aici”, mărturiseşte Krivacs.   

800.000 de turiști la zoo

Centrul medical şi de welness din Nyiregyhaza a fost dat în funcţiune în 2015, după o investiţie de 8 milioane de euro. Acum complexul are încasări de 3,5 milioane de euro pe an. Aici se poate face inclusiv masaj subacvatic, mai ales ca trament după operaţie. Grădina zoologică este una dintre cele mai mari din Europa şi aduce anual 800.000 de turişti. Cei cazaţi la hotel au intrare gratuită în complexul acvatic şi la zoo, în funcție de pachetul ales.  
 
Un muzeu al păstorilor poate fi vizitat la Hortobagy, o zonă de târg precum cel de la Negreni. Muzeul redă viaţa și meșteșugurile stăvarilor (păstorii pustei care păzea caii), văcarilor, oierilor sau porcarilor. Ei se stabileau câte 3-4 săptămâni lângă o fântână cu cumpănă își făceau colibe specifice. Aveau mâneci largi, pe care suflecau vara. Dacă pierdeau la cărţi, lăsau câte un nasture, iar acest lucru se vedea și era o mare rușine.

Pălăriile lor aveau forme diferite, dar nu își pierdeau forma nici atunci când cineva călca pe ele. Lapte de vacă era foarte gras, cel cel oaie, foarte scump, iar din părul de porc rasa mangaliță se făceau căciuli pentru soldați. În pusta ungurească pot fi văzute acrobațiille pe cai ale stăvarilor sau efectul de fata morgana, fenomenul migrației cocorilor în serile de toamnă, care fac o pauză la heleșteele din Hortobagy, fiind organizate sesiuni de safari la bouri sau cai sălbatici.

Au adus Finlanda în Ungaria 

Balmaszujvaros are un complex care poate găzdui 400 de oameni la interior şi 850 la exterior. Apa termală vine, din 1951 încoace, de la o adâncime de 1.200 m, cu 67 grade, iar două bazine au culori diferite, apa fiind din izvoare distincte. Investiţia din fonduri europene a fost de 6,5 milioane de euro. Dacă e timp frumos, este arhiplin.

Intrarea generală este 5,5 euro, iar numai la bazinele exterioare, 4,5 euro. Iniţial, înăuntru se făcea doar tratament în vană clasică. Între timp, administratorii au adus patru saune din Finlanda, cu căsuţe cu tot, dar cea mai spectaculoasă una uriaşă, cu tribune pentru 100 de oameni, unde ventilaţia se face cu ajutorul unor mari evantaie, mânuite de maeștri ai saunelor cu titluri de campioni mondiali, care dozează apa, aromele şi pun muzică ambientală.  
 
În aceeaşi zonă există un complex balnear tradiţional, unde se practică inclusiv un fel de „schinguire” a pacientului, cu efect de tracțiune: pentru a i se întinde coloana, în scop terapeutic, i se leagă greutăţi de picioare în una dintre vane, dar se poate face şi tratament cu nămol. Există inclusiv camere speciale pentru persoane cu dizabilităţi, cu instalaţii sanitare joase. 

Parc pe 1.000 de hectare

Debrecen este al doilea oraş al Ungariei, după Budapesta, cu o populaţie de 202.000 de locuitori. Numit și "Roma calvinistă", a fost de două ori capitala țării. Simbolul său este pasărea Phoenix, adică orașul care se înnoiește permanent. Dintre cei 35.000 studenți 4.000 vin din străinătate, cei mai mulți la medicină. Tot centrul sportiv şi de agrement, care cuprinde stadionul şi un parc imens, a fost modernizat.

Noul stadion multifuncțional pe care evolua nu demult idolul Ungariei, Balazs Dzsusdzak, este un „turban” cu o capacitate de 20.000 de spectatori, în jurul căruia există o pistă de alergare de recortan, la 7 m înălțime. Copaci imenşi (netăiaţi şi protejaţi), unii vechi de 100 de ani, fântâni arteziene, locuri de joacă şi de relaxare completează peisajul unui parc de 1.000 ha cu păduri de stejari şi tei. Cinematograful în aer liber are un ecran format dintr-o perdea de apă de 10 m. 

Vechiul turn de apă a fost recondiţionat de universitate cu bani de la Uniunea Europeană. Are o cupolă de 42 m (din punctul de belvedere se pot vedea Munții Bihorului), galerie de artă, bar cu 15 feluri de apă minerală, grădină de vară, scenă de spectacole, tonetă de înghețată. În zonă au loc seri literare, concerte, iar în sezon, un festival de o săptămână, gen Sziget. El este depăşit în amploare doar de Festivalul Florilor, din august, unde poţi vedea o caravană din care florale cu înălțime de 5 m, însoțite de trupe folclorice din toată țara.

Absolvenții se aruncă în apă

În centrul interactiv Agora, o investiţie de 5 milioane de euro, copiii devin prieteni cu științele naturii, prin experimente practice. Este dotat cu laboratoare de microbiologie, chimie, robotică, observator astronomic, iar în parc sunt grădini zoo şi botanică, având 1.300 de specii de cactuși și 1.000 de plante suculente. În mijlocul parcului Nagyerdo se află lacul Bekas, cu o suprafață cât a unui teren de fotbal, iar pe alei sunt statui în formă de animale și creații Landart, pornind de la formele oferite de natură. Centrul de conferințe Kolcsey este renumit nu numai pentru afaceri, dar și pentru marile concerte sau show-uri Deep Purple, Paco de Lucia, David Copperfield. 

În centrul orașului domină marea biserică reformată, cu un clopot de 5,6 tone, în fața căreia se găsește stema orașului, din 180.000 de bucăți de mozaic din sticlă de Veneția. Clădirile gemene cu coifuri de aramă și clădirea secession a prefecturii sunt cele mai frumoase din zona centrală. Universitatea din Debrecen, construită în stil eclectic-neobaroc e înconjurată de un sistem de coridoare circulare, iar în fața acesteia se află un parc în stil franțuzesc în care, conform tradiției, trebuie să facă baie fiecare absolvent.

Bătaie pe turiștii români

Printre atracțiile culinare ale zonei se numără cârnații în pereche de Debrecen, supa de găluște din Nyirseg, lapcsanka (mâncare de cartofi cu usturoi), sarmalele de Hajdusag (cu varză tăiată mărunt), gulașul din carne de sură de stepă, siambucul (gătit la ceaun cu slănină, aluat prăjit și cartofi), merele cu miere de albine, turta dulce făcută în forme de lemn sculptat. Există mai multe evenimente gastronomice de-a lungul anului: festivalul mangalița, zilele curcanului, weekendul mâncărurilor cu umpluturi. 
 
Hotelul Aquaticum a fost primenit acum doi ani, cu 4 milioane de euro. „85% dintre clienţii noştri sunt maghiari, iar cei mai mulţi străini vin din România. Majoritatea sunt familişti. Gradul mediu de ocupare a hotelului a fost de 65%”, specifică Judit Bordos, director de vânzări. În sezon, un pachet turistic de o săptămână pentru o familie cu doi copii de 5-10 ani costă 1.500 de euro şi include cazare cu demipensiune, acces la complexul acvatic. Acesta cuprinde un parc mediteranean cu 12 tobogane și chopper acvatic, băi termale interconectate. Fântâna de gheață. infrasauna, bazinele Kneipp și dușurile emoționale sunt printre cele mai frecventate.

Au piscină cu valuri încă din 1938     
 
Staţiunea Hajduszoboszlo, cu cel mai mare aquapark din Europa, pe 30 ha, este raiul ardelenilor. La multe restaurante prima limbă în care sunt redactate meniurile este româna, fiind treduse inclusiv reclamele la magazine. Din acest an biletele se pot lua de pe internet şi citite la intrare direct de pe telefonul mobil, chiar dacă sunt clienţi tradiţionali care preferă să le cumpere de la case. Societatea de administrare se află în subordinea primăriei, chiar dacă guvernul ar vrea înapoi staţiunea, iar profitul se reinvesteşte, deşi cheltuielile de întreţinere sunt foarte mari.

Piscina cu valuri a fost inaugurată încă din 1938 și reconstruită în 1962. Din fonduri europene s-au achiziţionat în 2014 șase tobogane acvatice uriaşe, de 20 m, alături de cele vechi, s-a renovat poarta-fluture. Apa de la Hajdu este renumită pentru bolile reumatologice, coloana vertebrală, inflamații nervoase, accidente cerebrale, dureri musculare, eczeme. În incinta ştrandului sunt 13 bazine, inclusiv unul olimpic, cu o lungime de 50 m.

Cărămizile de Praid, la temelia Aquapalace

Când plouă, complexul Aquapark este închis, dar funcţionează Aquapalace, cu 20 de bazine, pe trei niveluri, dintre care opt tematice. Grotele saline sunt construite din cărămizi cu sare de Praid. Aici există baie cu greutăți, masaj și recuperare subacvatice, baie carbonică, terapie cu ultrasunete, lumină și curent electric, băi de gaze (mofete) și de aburi, saune cu infraroșu, masaj prin vibrații, Shiatsu, Ayurveda sau thailandez. La exterior zona are 13 piscine, plajă cu nisip, corabia piraților, far și palmieri, paturi de masaj cu jeturi de apă, scenă cu spumă, bazin cu figurine de hipopotami, foci și broaște țestoase, castel de apă cu pod suspendat.

O partidă de pescuit în lacul care musteşte de crapi costă 3 euro/zi, cu reținere de 5 kg de peşte. „O insulă pe lac a fost amenajată pentru nudiștii din Germania încă înainte de 1989, nudismul fiind la miodă acolo. Aici se întâlneau cei din Germania de Est și de Vest. De remarcat că, dintre cei 1.000 de oameni care vin la petrecerea pe care o ţinem aici de Revelion, 800 sunt români”, constată Janosne Pataki, de la biroul local de turism. 
 

Turiștii au cheltuit 4,8 miliarde de euro în Ungaria 

În 2015 au sosit în țara vecină 48 milioane de vizitatori străini, din care 20 de milioane în scop turistic, potrivit Oficiului Central de Statistică al Ungariei. În structurile de cazare comerciale au fost înregistrate 25,8 milioane de nopţi, dintre care 12,9 milioane petrecute de străini. Veniturile din turism au fost 4,8 miliarde de euro. Anul trecut în Ungaria au sosit 9 milioane de vizitatori din România, din care 2,3 milioane în scop turistic. În spaţiile de cazare comercială turiştii români au petrecut 467.284 nopţi de cazare, în creştere de 7,9% faţă de 2014, din care 382.655 nopţi (+6,4%), adică 81,8%, în hoteluri. Cei mai mulţi merg la Budapesta, pentru turism termal sau cultural, mai nou fiind atraşi şi de pub-urile amenajate în clădirile mai vechi din centru. Turismul a crescut mai ales după evenimentele ce au afectat statele vestice, precum migraţie şi terorism, astfel că ei preferă acum Ungaria Austriei sau Germaniei. Economia este concentrată în Budapesta, însă diriguitorii ţării vor să disperseze forţa de muncă şi în alte oraşe. Aşa au apărut fabricile Mercedes, Audi sau Suzuki, industria automotive fiind motorul economic al Ungariei.

 

Pălinca ungurească. Instrucțiuni de folosire

Tradiționala băutură este un produs distilat de fructe, iar borhotul, distilarea, maturarea și îmbutelierea se efectuează local, în conformitate cu normele europene. Produsele care conțin concentrate, fructe deshidratate și uscate nu pot fi numite pălincă. Dacă zona corespunde condițiilor impuse, pălinca poartă numele de produs cu origine protejată, cu emblema aplicată. În Ungaria sunt opt astfel de zone, trei dintre ele fiind Szabolcs-Szatmar-Bereg. Pălinca se consumă ca aperitiv, înainte de masă, ori ca digestiv, după masă. Paharul din care se bea are o formă de lalea: partea pântecoasă orientează aromele spre partea centrală, iar în partea superioară, care se deschide, orientează aromele concentrate. Băutura se consumă în cantități reduse și cu înghițituri mici. Rețetele în care ungurii folosesc fructele sunt supa de prune deshidratate, pieptul de rață umplut cu pălincă de mere sau panna cotta cu vișine. În țara vecină există diferite ordine ale cavalerilor pălincii, care promovează aceste tradiții populare.  

Comenteaza