Clujul va avea încă 18.500 mp de birouri până la finele anului

Clujul va avea încă 18.500 mp de birouri până la finele anului
Dezvoltatorii de spaţii de birouri ar trebui să livreze în acest an 10 proiecte care însumează 219.500 metri pătraţi (mp), suprafaţă în scădere cu 37% faţă de cea finalizată în 2016, dar o mare parte din proiectele anunţate au şanse mari să fie amânate pentru 2018.

"Anul acesta este cam penurie, nu prea sunt proiecte care să se livreze. În general dacă proiectele sunt programate a fi finalizate în trimestrul al treilea sau al patrulea este posibil ca acestea să ajungă să fie livrate în următorul an. Anul acesta sunt puţine livrări efectiv goale. Anul viitor vor fi livrate mai multe decât anul acesta", a  declarat directorul general al firmei de consultanţă imobiliară JLL, Silviana Badea, într-un interviu acordat News.ro.

Circa 14 proiecte office sunt în construcţie în România, care ar trebui să pună pe piaţă în următorii doi ani circa 310.500 mp de spaţii de birouri, reiese din datele transmise de JLL.

Din suprafaţa totală care va fi livrată în următorii doi ani, de 310.500 mp, circa 75% va fi construită în Bucureşti. Restul de 76.000 mp va fi livrat în următorii doi ani în Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov.

Până la finalul acestui an ar trebui să fie livraţi 219.500 mp de spaţii de birouri în România, din care 173.500 mp în Bucureşti, 39.000 mp în Timişoara, 18.500 mp în Cluj-Napoca, 10.000 mp în Iaşi şi 8.500 mp în Braşov.

Zona de provincie a început să devină interesantă pentru investitori.

"Piaţa are mult potenţial de dezvoltare. Piaţa de birouri din Bucureşti poate este un pic cam competitivă, dar piaţa office din afară Capitalei este o oportunitate pentru dezvoltare, dar şi pentru achiziţii", a spus Badea.

Deşi oraşele din provincie sunt interesante pentru dezvoltatorii de birouri, ele sunt penalizate de lipsa de lichiditate.

"Deşi cereri din partea de chiriaşilor există, dezvoltatorii din zona de provincie continuă să fie locali. Deocamdată nu există lichiditate în provincie. Dacă în Bucureşti există lichiditate, în provincie aceasta este zero. Clujul şi Iaşul ar avea nevoie de noi dezvoltări de proiecte office", a menţionat directorul general al JLL.

Cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din Timişoara sunt oamendii de afaceri Iulian Dascălu şi Ovidiu Şandor.

În 2018 sunt programate a finalizate patru proiecte în Bucureşti, care ar totaliza 91.000 mp.

 

Comenteaza