Ministerul Dezvoltării: impozitul pe venit va rămâne la bugetul local

Ministerul Dezvoltării: impozitul pe venit va rămâne la bugetul local
Una dintre măsurile de asigurare a capacității administrative a unităților administrativ-teritoriale va fi reașezarea sistemului de echilibrare a bugetelor locale, iar de la 1 ianuarie 2018 impozitul pe venit va rămâne primăriilor, conform Ministerului Dezvoltării Regionale (MDR).

„Am centralizat o parte din propunerile dvs. în domeniul reformei administrației publice, unul dintre domeniile priorita reale pentru guvern, şi am demarat consultarea publică a Codului Administrativ. Guvernul suştine creșterea calităţii procesului decizional la nivelul administrației publice pentru a răspunde coerent, predictibil și transparent nevoilor comunității. 
 
A fost elaborat proiectul de modificare și completare a legii privind statutul funcționarilor publici. Principalele aspecte prevăzute au în vedere realizarea unei evidențe unitare a întregului personal din administrația publică, modificarea statutului prefecților și subprefecților ca funcții de demnitate publică, cu rang de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat și reintroducerea, corelativ, a funcției de secretar general al instituției prefectului. 
 
Ministerul a demarat și procedurile necesare pentru viitorul cod al serviciilor comunitare de utilităţi publice. În cel mai scurt timp vom avea o comisie de specialitate, din care vor face parte şi reprezentanţii structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale”, a spus ministrul Sevil Shhaideh, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România.
 
Din 1 ianuarie 2018 fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) va beneficia de un buget minim de 750 lei/capita, conform MDR. În perioada 2017-2020 priorităţile de finanţare ale ministerului sunt pentru 5.000 de obiective (apă, canalizare, drumuri, dispensare), 2.500 de creșe și grădinițe și 2.000 de unități de învățământ preuniversitar, care necesită investiții pentru obținerea autorizațiilor de funcționare, cu un buget de 30 miliarde de lei credite de angajament. 
 
Au fost depuse 20.000 de solicitări, însumând 80 de miliarde de lei. MDR şi-a propus ca până la finalul anului să ramburseze fonduri europene de 5,2 miliarde de euro. Din a doua jumătate a  lunii aprilie se vor putea depune cereri de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru proiecte dedicate dezvoltării urbane durabile, axa 4, cu un buget disponibil de 1,38 miliarde de euro.

Comenteaza