Am ieşit din topul energiei regenerabile

Am ieşit din topul energiei regenerabile
România a ieşit din clasamentul celor mai atractive 40 de ţări în proiecte de energie regenerabile, dominat acum de China şi India.

„Nu ne aşteptăm la ascensiuni ale României în clasamentul mondial după încheierea perioadei de eligibilitate pentru schema de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile şi în absenţa unei decizii privind un eventual sprijin pentru producţia descentralizată, ce ar folosi în special panouri solare pe acoperişuri. 
 
Adoptarea unui plan de acţiune pentru implementarea unor măsuri de sprijin ar mai putea da un semnal investitorilor, dar sistemul electroenergetic românesc pare să aibă nevoie să digere injecţia masivă de capacităţi de producţie necontrolabile puse în funcţiune până în 2016, înainte de a permite tehnic o nouă etapă de expansiune”, spune Valeriu Binig, partener asistenţă în afaceri la EY România. 
 
China şi India au devansat SUA în clasament, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index. Această coborâre pe locul al treilea, pentru prima dată din 2015, este o consecință a schimbărilor de politici sub noua administrație americană. 
 
Alternativele economice viabile oferite de energia regenerabilă alături de preocupările legate de siguranța aprovizionării cu resursele necesare încurajează tot mai multe ţări să se implice în indentificarea de soluții pentru unui viitor energetic curat. Kazahstan (locul 37), Panama (locul 38) şi Republica Dominicană (locul 39) au intrat pentru prima dată în acest clasament. 
 
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal 2016. În România şi Republica Moldova, EY are 700 de angajaţi în birourile din Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Chişinău. 

Cum i-am alungat pe străini
 
Fondatorul EnergoBit Cluj, Ştefan Gadola, menţiona că schimbările legislative din România au alungat investitorii. „Cei de la guvernare au schimbat regulile în timpul jocului în privinţa certificatelor verzi care se acordă pentru investiţiile în energia regenerabilă. Investitorii care şi-au făcut planuri de afaceri, mai ales cei care aveau câmpuri de turbine eoliene în zona Dobrogei, şi-au văzut toată strategia dată peste cap la scurt timp după ce au început să îşi deruleze business-ul aici. Mulţi investitori străini au zis că nu numai că pleacă, dar că nu mai vor să audă niciodată de România”.

Comenteaza