Industria jocurilor prinde viteză la Cluj

Industria jocurilor prinde viteză la Cluj
80 de studiouri din România sunt specializate în dezvoltarea de jocuri video, 16 dintre ele fiind localizate în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Braşov, atestă datele Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri din România (ADJR).

Peste 50 de asemenea studiouri îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, fiind înregistrate la nivel naţional 65 de companii în domeniu, dintre care 25% înfiinţate în 2016. 85% dintre aceste studiouri sunt specializate pe dezvoltare de jocuri noi, iar 15% dintre ele oferă servicii de specialitate pentru industrie. Cifra de afaceri anuală generată de acestea se ridica la 145 de milioane de dolari în 2016.
 
Afacerile generate de industria jocurilor video în ţara noastră au crescut de la 114 la 145 de milioane de dolari în perioada 2014-2016. Cele mai notabile jocuri dezvoltate de către aceste companii din România sunt Frozen Free Fall, Solitaire Arena, Door Kickers, Move Or Die sau Black the Fall, însă există şi jocuri din categoria AAA dezvoltate sau codezvoltate în ţara noastră, precum Seriile FIFA, NFS, Assasin’s Creed, Ghost Recon ori Modern Combat 5: Blackout. 

Firme cu mii de angajaţi

„Eu activez de mai mulţi ani într-o firmă de jocuri video din Cluj, ca tester. Noi nu suntem neapărat informaticieni, însă ne-am specializat în acest domeniu. Practic, rolul nostru este să descoperim erorile, disfuncţionalităţile dintr-un anumit joc, după care realizăm rapoarte care vor fi folosite de specialiştii în acest domeniu pentru a perfecţiona jocurile respective, care pot fi create aici sau în orice altă parte a lumii”, mărturiseşte un tester din Cluj.  
 
În sediile din România ale Gameloft, Cluj-Napoca şi Bucureşti activau anul trecut peste 1.000 de angajaţi, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. Compania este lider pe piaţa dezvoltatorilor de jocuri pentru dispozitive mobile de ultimă generaţie, creează jocuri pentru toate platformele digitale şi avea 173 milioane de utilizatori lunar.

Gameloft îşi distribuie jocurile în 100 de ţări şi are 5.000 de developeri. În primul semestru din 2015, compania avea vânzări de 127 de milioane de euro. Anul trecut, Gameloft România înregistra afaceri de 105 milioane de lei şi un profit de 4,3 milioane de lei.
 
Top companii jocuri România
(cifră de afaceri)
 
1. Ubisoft
2. Electronic Arts
3. Gameloft
4. Amber
5. Bandai Namco
6. King Games
7. Mavenhut
8. Super Hippo
9. Green Horse
10. AMC Pixel
 
Sursa: ADJR

Comenteaza