Clujul, raiul producției de jocuri video. Gameloft a făcut aici Iron Blade și Asphalt StreetStorm

Clujul, raiul producției de jocuri video. Gameloft a făcut aici Iron Blade și Asphalt StreetStorm
Informaticienii clujeni sunt apreciați la nivel mondial | Foto: Gameloft

În România există 80 de studiouri de dezvoltare de jocuri video, cu 6.000 de angajați, cele mai multe fiind în municipiile Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Craiova şi Iaşi.

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a crescut, realizând o cifră de afaceri de 156 milioane de dolari în 2017, an în care studiourile româneşti s-au implicat în dezvoltarea unor titluri precum FIFA, Assassin's Creed sau Asphalt Racing şi au înregistrat afaceri cu 11,6% mai mari decât în anul precedent, se arată Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA).

În România există peste 80 de studiouri de game development, dintre care mai mult de 50 în Bucureşti, alte oraşe cu o prezenţă notabilă a industriei fiind Cluj, Timişoara, Braşov, Craiova şi Iaşi. Industria este formată din peste 6.000 de angajaţi care lucrează în studiourile din România ale companiilor internaţionale sau independente cu capital românesc, numărul lor crescând cu 2% faţă de 2016.

"RGDA acţionează în mod susţinut pentru stimularea investiţiilor în industrie şi pentru dezvoltarea antreprenoriatului local din zona de gaming, iar în următorii ani ne aşteptăm la creşteri semnificative în zona dezvoltatorilor independenţi, şi ca atare la mult mai multe produse promiţătoare dezvoltate în România", a precizat Cătălin Butnariu, preşedinte al asociației.

Industria s-a remarcat în 2017 prin dezvoltarea sau codezvoltarea în România a unor titluri recunoscute internaţional ca seria FIFA (Electronic Arts), Asphalt StreetStorm, Iron Blade (Gameloft), Assassin's Creed Origins (Ubisoft), Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands (Ubisoft), Need for Speed (Electronic Arts).

Alte jocuri dezvoltate de studiouri locale independente sunt Brawlout (Angry Mob Games), Door Kickers: Action Squad (KillHouse Games), Gray Dawn (Interactive Stone), LigaUltras, ScoreRivals (Green Horse Games), Tap Busters (Metagame), The Adventures of Elena Temple (GrimTalin), Euro Truck Driver (Ovilex).

Comenteaza