Bani de la Banca Mondială pentru centrul de radioterapie din Cluj

Bani de la Banca Mondială pentru centrul de radioterapie din Cluj
Mai multe centre de radioterapie vor fi dotate cu aparatură medicală, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale.

Ministrul Sănătății a semnat primele contracte de achiziție pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din București și din țară.

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Guvernului în prezența viceprim-ministrului României, domnul Marcel Ciolacu, al ministrului Finanțelor domnul Ionuț Mișa, precum și al președinților Consiliilor Județene din Constanța, Galați și Maramureș și al managerilor spitalelor care vor beneficia de dotări cu sisteme complete de radioterapie.

Echipamentele vor fi achiziționate în baza Acordului de împrumut cu Banca Mondială, în cadrul căruia sunt prevăzute 38 de milioane de euro pentru achiziția de aparatură cu echipamente de radioterapie.

Valoarea totală a echipamentelor achiziționate în cadrul contractelor semnate astăzi este de 11 milioane de euro.

Cele cinci spitale beneficiare sunt: Spitalul Județean Constanța, Spitalul Județean Galați, Institutul Oncologic București 'prof.dr.Alexandru Trestioreanu', Spitalul Județean Baia Mare și Spitalul Universitar de Urgență Elias.

În etapa următoare, în cadrul aceluiași proiect, urmează dotarea cu echipamente de radioterapie a altor 3 centre din țară, aflate astăzi la finalul fazei de evaluare, existând premisele ca până la finalul acestui an să fie încheiate contractele de achiziție. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic prof. dr. I.Chiricuță Cluj Napoca, pentru care au fost lansate deja procedurile de licitație.

În baza unui acord încheiat între Ministerul Sănătății și Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena, toate achizițiile de echipamente de radioterapie realizate în baza Acordului cu Banca Mondială beneficiază de consultanță din partea experților acestei Agenții.

În luna decembrie, la Ministerul Sănătății este programată vizita experților Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena care, în urma analizării locațiilor din unitățile medicale, stabilesc parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie cu care ar putea fi dotate alte 8 centre din țară din cadrul unităților sanitare: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila București, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Județean Brașov, Spitalul Județean Argeș, Spitalul Județean Prahova, Spitalul Județean Mureș și Spitalul Municipal Timișoara.

De asemenea, Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătății sub formă de granturi nerambursabile suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanțarea unui program de formare și pregătire profesională a echipelor de specialiști care lucrează în centrele de radioterapie.

Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, a fost deblocat la începutul acestui an, astfel încât fondurile încep să fie accesate. Suma totală acordată pentru achiziția de aparatură de radioterapie este de 38 milioane de euro.

Acordul cu Banca Mondială prevede construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

 

Comenteaza