Campionii Start-up Nation de la Cluj se tem că statul îi bagă în faliment VIDEO

Campionii Start-up Nation de la Cluj se tem că statul îi bagă în faliment VIDEO
Antreprenorii clujeni care s-au calificat pentru zecile de mii de euro gratis de la stat au temerea că acesta nu îşi va respecta promisiunile de virare a banilor, iar ei şi prietenii care le-au garantat afacerile se vor trezi cu executorii la uşă.

Organizarea nunţii pe telefon

„Eu şi doi prieteni lucrăm la o platformă pe care vei putea să îţi programezi pe telefonul mobil tot evenimentul pe care vrei să îl faci – zi de naştere, nuntă, petrecere de firmă – în timp de o oră, adică de la job până acasă. Trebuie doar să bagi data şi ce fel de eveniment este vorba şi vei găsi tot ce doreşti: spaţiu, catering, fotograf, videograf, limuzină, DJ, chiar artişti.

Versiunea beta pentru computer o vom lansa-o în ianuarie-februarie, iar apoi şi cea de mobil. Unul dintre noi, senior developer, cu şapte ani experienţă în San Francisco, se ocupă de aplicaţie, altul de partea de design, iar eu, de cea de business.  

Ţinta noastră o reprezintă nu piaţa din est, unde puterea de cumpărare este mai redusă, ci cea din America, Europa de Nord-Vest, în general metropole precum Londra, Berlin. Noi am solicitat prin Start-up Nation 44.000 de euro, dar bugetul total de care avem nevoie se ridică la 250.000. Ne bazăm pe faptul că o astfel de aplicaţie încă nu există acolo.

Avem în vedere patru surse din care să obţinem venituri din această platformă, mai ales de la operatorii de servicii, dar nu vom percepe vreo taxă utilizatorilor aplicaţiei. Banii din România îi vom folosi pentru cumpărarea de aparatură, salarii, chirie, apoi ne vom îndrepta spre fonduri de investiţii din SUA şi Scandinavia”, susţine întreprinzătorul Ştefan Koritar.  

Cursuri intensive de germană
 
Un alt proiect, de mai mică amploare, vizează înfiinţarea unei firme care să ofere cursuri intensive de limba germană. „Ne axăm mai mult pe copii, pe tabere tematice pentru aceştia; şi angajaţii multinaţionalelor ar putea fi o ţintă, însă e mai greu să îi înveţi germana pe adulţi.

Vrem ne să extindem activitatea şi la alte limbi, însă deocamdată şi aşa este dificil, inclusiv Centrul Cultural German din Cluj are un singur om. Nu ne hazardăm, o luăm pas cu pas. Noi am cerut maximul de sumă prin Start-up Nation, însă ne-au mai tăiat din solicitări”.

Avocat "bugetat" în planul de afacere

Organizatorii primei întruniri din România a câştigătorilor programului, desfăşurată la ClujHub, le-au sugerat acestora să apeleze la o echipă mixtă formată din consultant de business, bancher, casă de avocatură, firmă de contabilitate, agenţie de branding, agenţie de promovare, componente foarte greu de întrunit de către un tânăr care abia şi-a deschis firma. 
 
„Nu cred că vreunul dintre noi şi-a bugetat în proiect 1.400 de lei pentru avocat. Noi ar trebui să apelăm la avocat pe tot parcursul proiectului, nu doar în situaţii litigioase, însă nu am auzit să fie vreun avocat cu abonament”, spune Adrian, care a înfiinţat o firmă de software.

Durerea cea mai mare de cap le-o dă însă antreprenorilor chiar cel care trebuie să le acorde bani gratis, afică statul român, dar pe care nu îl cred capabil de a-şi respecta promisiunile, mai ales în contextul bulversărilor fiscale şi legislative din ultima perioadă.

„Am câştigat proiectul pentru o firmă de sonorizări în bar, restaurant, dar m-am speriat când m-am dus la bancă şi am înţeles că, dacă statul nu îi va vira banii după ce voi lua credit, voi fi pus nu numai eu la plată, ci şi prietenii mei. În aceste condiţii poate renunţ”, susţine un întreprinzător.

Ministrul Ilan Laufer, pus la zid

„Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a spus că nu se vor cere garanţii de la persoane fizice, dar constat că, dacă statul nu plăteşte, tot mie îmi bat executorii la uşă”, constată alt antreprenor.   
 
„Primul lucru pe care îl face banca dacă nu vin banii de la stat este să se asigure că afacerea poate să producă pentru a putea rambursa rata la credit pe cele 18 luni, iar dacă nu este posibil se poate apela la reeşalonare. Doar în a treia fază banca se îndreaptă împotriva beneficiarului creditului şi a fidejusorilor săi.

Pe de altă parte, banca trebuie să le dea bani unor oameni despre care nu cunoaşte nimic, care au firme fără istoric; de multe ori noi am constatat că unii dintre cei care au venit să solicite credite nici nu ştiau bine ceea ce se prevede în planul lor de afaceri, deci mă îndoiesc de faptul că aceştia sunt în stare să scrie o cerere de rambursare”, a atenţionat Dragoş Ungureanu, director adjunct pentru întreprinderi mici şi mijlocii al Băncii Transilvania. 

2018, anul incertitudinilor eonomice
 

Experţii le sugerează beneficiarilor programului să se grăbească deoarece anul viitor este unul plin de incertitudini. „Au întârziat mult negocierile dintre bănci şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, inclusiv la proceduri. Voi aveţi doar un acord de implementare a proiectului pentru acordarea de finanţare nerambursabilă şi trebuie să urmaţi principiul "ce-i în mână nu-i minciună"; vedeţi că nu se ştie ce va mai fi la anul.

Ideal este să faceţi cât mai repede trageri din credit sau să întocmiţi deja procedurile de achiziţie - echipamente, tehnologie software, active corporale şi necorporale. Să vă aşteptaţi ca la începutul anului viitor să fie o mare îmbulzeală pentru că mulţi vor proceda ca voi, dar atunci va fi o stare de letargie din partea instituţiilor”, spune Laviniu Chiş, consultant la LC Learning. 
 
Comunitatea ClujHub a organizat atelierul „Am proiect câștigător la Start-up Nation, cum procedez?”, în premieră în România, în contextul în care aproape un sfert din numărul de proiecte ce vor fi finanțate prin programul naţional sunt din județul Cluj. 80 de tineri antreprenori din Transilvania au venit la ClujHub pentru a discuta cu specialişti în diverse domenii cum pot să își gestioneze mai bine afacerile aflate la început.

Peste 2.000 de proiecte la Cluj
 
În topul oraşelor în care au fost înregistrate cele mai multe planuri de afaceri finanţabile pentru Start-up Nation se află Bucureşti - 2.926, Cluj - 2.289 şi Timişoara - 885. Criteriile de departajare au fost locurile de muncă nou create şi cele pentru persoane defavorizate, şomeri şi absolvenţi, achiziţia de echipamente tehnologice noi, activitatea pentru care e solicitată finanţarea. Numărul planurilor de afaceri finanţabile cu 100 de puncte a fost de 3.983, 4.566 au primit 95 de puncte, iar 104, doar 90 de puncte. 
 
Programul pentru stimularea înfiinţării IMM-urilor se va concretiza sub forma unui ajutor de minimis de cel mult 200.000 de lei, reprezentând 100% din cheltuielile eligibile. Firmele trebuie să fie deschise în 2017 și să angajeze cel puțin o persoană, cu normă întreagă. Pentru ca planul de afaceri să fie acceptat trebuie ca aplicantul să obțină minimum 50 de puncte. 
 
Dacă potențialul beneficiar vrea să primească ajutorul de minimis de 44.000 de euro de la stat şi să aibă punctaj mai mare la evaluarea planului de afaceri, trebuie să facă angajări pe noua firmă. Acesta trebuie să prezinte, după aprobarea cererii de finanțare, contractul individual de muncă al noului angajat, încheiat pe 8 ore/zi.
 
Dacă majoritatea sumei trebuie investită în echipamente sau utilaje se obținea punctaj mare. În cadrul activităților creative din educație și sănătate pot fi finanțate şi cheltuieli de înființare a unui site. Nu poate fi folosit ajutorul pentru stocuri de mărfuri, materii prime sau amenajarea sediului firmei. Chiria pentru spațiul în care se desfășoară afacerea și salariile pot fi suportate de stat. 

Comenteaza