Milionarul nr. 1 al Clujului, luat în colimator în Moldova. Cu ce bani va fi cumpărat Oltchim

Milionarul nr. 1 al Clujului, luat în colimator în Moldova. Cu ce bani va fi cumpărat Oltchim
Societatea de Investiții Financiare (SIF) 2 Moldova cere tragerea la răspundere a administratorilor unui combinat al omului de afaceri Ștefan Vuza. Acesta trebuie să strângă cât mai repede 127 de milioane de euro pentru cumpărarea Oltchim pentru a nu păți ca 'televizionistul" Dan Diaconescu: statul să renunțe la vânzare.

Acţionarii producătorului de îmbrăcăminte Iaşitex se vor pronunța, la solicitarea acţionarului SIF Moldova, pentru aprobarea introducerii acţiunii în răspundere împotriva administratorilor, pentru prejudiciul cauzat societăţii ca urmare a unei tranzacţii din 29 noiembrie privind cumpărarea a 3,46 milioane de acţiuni ale emitentului Chimcomplex Borzeşti, la preţul de 1,49 lei/unitatea. De asemenea, acționarii urmează să decidă şi desemnarea SIF 2 pentru a exercita declanşarea acţiunii în răspundere.

Reprezentantul SIF 2, Claudiu Doroș, în calitate de director general al fondului de investiții, a solicitat “aprobarea introducerii acțiunii în răspundere împotriva administratorilor pentru prejudiciul cauzat societății”. SIF Moldova, care deține 60% din capitalul social al Iașitex, a mai avut o asemenea solicitare și anul trecut, respinsă însă de acționarii societății.

Trebuie să adune banii cât mai grabnic

Președintele Consiliului de Administrație al Iașitex este Nicolae-Mihail Lăzăroae. Atât Iașitex, cât și Chimcomplex fac parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de Ștefan Vuza, desemnat de topurile Forbes și Capital drept cel mai bogat om de afaceri din Cluj. 

El trebuie să facă rost, în prima jumătate a acestui an, de 127 de milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată, pentru a achita activele combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea pe care s-a angajat să le preia. Oltchim a semnat cu Chimcomplex un contract de vânzare de active, White Tiger Wealth Management s-a retras, iar câștigătorul altui activ, Dynamic Selling Group, l-a cedat ulterior Chimcomplex.

"Finalizarea tranzacțiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiții care trebuie îndeplinite, printre care aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor societății, acest organism finalizând selecția. Societatea va continua să informeze piața cu privire la procesul de vânzare în conformitate cu reglementările aplicabile până la finalizarea acestuia, care se anticipează a avea loc în prima parte a anului 2018", a anunțat directorul adjunct al Oltchim, Victor Avram. 

Avere cât activele de cumpărat de la Oltchim

Cele nouă pachete de active scoase la vânzare de combinatul chimic au fost fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1.000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu, fabrica de anhidridă ftalică. Strategia de privatizare a Oltchim presupunea obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori.

Vuza a scos la vânzare clădiri, terenuri și alte bunuri ale mai multor firme ale sale din SCR, în valoare de 50 de milioane de euro, ca să facă rost de banii pentru active. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Caromet Caransebeş, Someş Dej. Strategia declarată a lui Vuza era de crea o suprastructură a chimiei românești: combinatele din SCR și Oltchim.

"Chimcomplex vizează pe mai departe crearea Companiei Române de Chimie – viitor jucător important din punctul de vedere al relevanţei regionale în industria chimică”, a anunțat Vuza. În Topul Capital el este cotat cu o avere de 138 de milioane de euro, urmat la Cluj de frații Teofil și Simion Mureșan (92 de milioane), Horia Ciorcilă (80 de milioane), Ioan Tecar (75 de milioane) și Dorel Goia (70 de milioane).  

Comenteaza