Vuza vrea să convingă statul să îi dea pe mână Oltchim

Vuza vrea să convingă statul să îi dea pe mână Oltchim
Grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de milionarul Ştefan Vuza, se străduieşte să convingă organizatorii licitaţiei pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea că oferta sa e cea mai bună.

Chimcomplex Borzeşti, în calitate de actor economic care a depus o ofertă angajantă în cursa pentru cumpărarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea, a comunicat că „salută toţi susţinătorii săi în acest demers şi este încrezător în evaluarea corectă şi transparentă a ofertelor”. 
 
“Mulţumim tuturor partenerilor care ne sprijină în acest demers. Mulţumim mediului academic ce a înţeles şi a susţinut deschiderea noastră către viitorii ingineri chimişti ce încă sunt pe băncile şcolii, mulţumim mediilor financiar şi de afaceri ce au realizat că demersurile unui antreprenor român cu un exemplu de succes similar la activ au ca obiectiv final relansarea şi performanţa economică a platformei chimice din Râmnicu Vâlcea, relevanţa acesteia din punct de vedere industrial, la nivel regional şi bunastarea pentru comunităţile locale dependente de buna funcţionare a acesteia. O tranzacţie de asemenea anvergură nu poate fi făcută decât într-o echipă sudată, bine închegată şi perfect sincronizată”, a declarat preşedintele SCR. 

Licitaţii şi cântece
 
“În atare condiţii, suntem convinşi că organizatorii licitaţiei vor avea în vedere doar cele mai bune rezultate pentru combinatul vâlcean, vor înţelege şi aproba oferta care ajută pe termen lung ca această platformă să revină la gloria pe care o merită şi vor aprecia oferta noastra economică închegată şi realistă, în acest sens. 
 
România are nevoie de un exemplu de succes din punct de vedere industrial, să demonstreze că rezolvarea unei situatii economice delicate care trenează de mult timp se poate face în mod profesionist şi concret, fără abordări cu cântec, iar industria chimică poate fi primul episod dintr-un şir lung de rezultate pozitive”, susţine Vuza.

Nouă oferte pentru Oltchim

Combinatul vâlcean a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi pentru pachetele de active ale societăţii, iar acestea vor fi analizate în perioada următoare, conform unui anunţ publicat la Bursa de Valori Bucureşti. Chimcomplex, membră a SCR, vrea preluarea activelor pentru a crea un gigant românesc în industria chimică. În sprijinul său s-au alăturat holdingul american Tricon Energy, ca partener comercial, cinci bănci europene şi două fonduri de investiţii.
 
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit ca administrator judiciar. Tribunalul Vâlcea a decis să confirme modificarea planului de reorganizare, certificând noua metodă de vânzare, prin nouă pachete de active.
 
Activele oferite spre vânzare sunt uzinele clor-alkali; uzina oxo-alcooli; uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site; vagoane cale ferată; procesare PVC; uzina petrochimică; VCM/PVC Râmnicu Vâlcea; uzina petrochimică Bradu - Piteşti; uzina anhidridă ftalică Râmnicu Vâlcea. Valoarea de piaţă a celor nouă pachete este de 293 de milioane de euro, preţul de pornire a vânzării fiind de 307 milioane.
 
Chimcomplex, membră a grupului SCR, este unul dintre fabricanţii importanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est. Activitatea sa principală constă în fabricarea şi în comercializarea produselor clorosodice, a clorurilor anorganice, alchilaminelor şi a solvenţilor organici. Principalele produse sunt sodă caustică şi clor. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Someş Dej.

În insolvenţă de cinci ani

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea acestora pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit administrator judiciar.    
 
Companiile care vor cumpăra activele nu preiau datoriile combinatului, dar nici contractele cu clienţii nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligaţie de a prelua actualii angajaţi, arată un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizare, AT Kearney Management.
 
Bombardament mediatic şi şedinţă foto în fabrică
 
Pentru a convinge opinia publică de faptul că SCR – Chimcomplex reprezintă cea mai bună alegere pentru viitorul cumpărător, conducerea grupului a început de anul trecut un asalt cu comunicate de presă. Frecvenţa acestora s-a mărit pe măsură ce procedurile de privatizare au înaintat, ultimul fiind însoţit şi de o galerie foto în halele combinatului Uzuc Ploieşti, în care şeful SCR apare printre utilaje la costum şi cravată.

Comenteaza