PlantExtrakt, pe mâna americanilor

PlantExtrakt, pe mâna americanilor
LaborMed, grup controlat de fondul Advent, a cumpărat 12 mărci ale societăţii clujene, operaţie supervizată de Stephen Stead, fost director al fabricii de medicamente Terapia.

 Grupul LaborMed (LMG), controlat de fondul american de investiţii Advent International, a preluat 12 mărci ale PlantExtrakt Cluj. Operaţiunea a fost supervizată de fostul director al Terapia, Stephen Stead. Plantextrakt fabrică produse pe bază de plante, folosite pentru creşterea potenţei sexuale, stimularea somnului sau împotriva fumatului.   

 

LMG, unul din cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală a  medicamentelor, a achiziţionat, prin subsidiara sa, Ozone Laboratories, cele mai performante 12 branduri ale PlantExtrakt. Societatea clujeană va furniza primele medicamente sub brandul LMG în octombrie. Cele 12 mărci urmează să fie integrate în divizia Ozone Natural.

 

 “Tranzacţia este un parteneriat, care ne va conduce spre liga superioară a producătorilor de medicamente şi ne va permite investiţii pentru a deveni lideri pe această piaţă de nişă, a extractelor naturale. Cele 12 mărci au fost alese în funcţie de criteriul performanţei şi al potenţialului de portofoliu. Deşi le dezvoltăm de peste trei ani, am decis să vindem pentru că LMG are resursele necesare pentru a creşte calitatea acestor produse şi a le distribui în toate farmaciile din ţară”, a explicat Rareş Strugaru, director executiv al PlantExtrakt.

 

Cele două companii au declanşat procesul de negociere de anul trecut, iar parteneriatul s-ar putea concretiza în dezvoltarea altor produse de fitoterapie de către PlantExtrakt. Oficialii ambilor producători nu au dezvăluit valoarea tranzacţiei. LMG a preluat, în iulie, portofoliul de produse Ozone, pentru 24 de milioane de euro, continuând strategia de expansiune şi pe segmentul medicinei preventive.

 

“Aceste achiziţii consecutive ne vor poziţiona într-o zonă cu creştere dinamică, aceea a remediilor bazate pe extracte naturale“ , a declarat Stead. Strategia LMG este de a opera pe trei divizii: LaborMed Pharma - farmaceutice cu prescripţie, Ozone - farmaceutice generice şi Ozone Natural - extracte de plante. Şeful LaborMed consideră că achiziţiile au fost făcute şi din raţiuni de eficienţă, pentru că, deşi compania dispune de infrastructura necesară, nu funcţionează la capacitate maximă, fapt care generează cheltuieli suplimentare. “Crescând portofoliul, devenim mai eficienţi”, a opinat Stead.

 

 

LaborMed a încheiat anul 2008 cu o cifră de afaceri de 34 milioane de euro, iar PlantExtrakt, cu 8,2 milioane de lei.

 

Au lăsat Terapia fără executivi

 

LMG a lăsat Terapia, în iunie 2008, fără mulţi oameni importanţi din conducere. Americanii de la Advent au reuşit să-i înroleze, alături de Stead, pe Mircea Ilie (director financiar), Adrian Stroilescu (director de dezvoltare), Lucian Codreanu (director comercial), Mirel Florică (director de operaţiuni), Anca Petrescu (manager de resurse umane), Andreea Ombaş (director de marketing).

 

Fabrică lângă Science City

 

Laboratoarele PlantExtrakt s-au înfiinţat în 1992, ca societate mixtă româno-germană, fondată pentru export de materii prime. Platforma industrială din Rădaia are 38.000 mp, fabrica, 3.500 mp, iar pe 12 ha se întind culturi ecologice de plante medicinale.

 

Un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean, prin Institutul Regional pentru Educaţie, Cercetare şi Transfer Tehnologic, prevede înfiinţarea aici a unui pol de competitivitate, Science City, o investiţie de 50 milioane de euro.

 

Comenteaza