Câte dintre proiectele programului „Anghel Saligny” vor continua? „Nu avem de unde să alocăm sume suplimentare”

Câte dintre proiectele programului „Anghel Saligny” vor continua? „Nu avem de unde să alocăm sume suplimentare”

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, luni, câte dintre proiectele Programului național de investiții Anghel Saligny ar urma să continue.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, luni, 21 iulie, că 35% din proiectele Programului național de investiții Anghel Saligny ar urma să continue.

„Vă puteți da seama că măsurile pe care guvernul le ia zi de zi nu sunt niște măsuri populare de multe ori, nici în rândul cetățenilor țării noastre, dar nici în rândul administrației sau altor instituții care sunt vizate de aceste măsuri. Pe cale de consecință, nu mă aștept la susțineri atunci când aceste măsuri sunt adoptate, dar punerea lor în practică este necesară datorită situației dificile în care se găsește România. Nu este de multe ori pentru mine niciun fel de plăcere, dacă pot să spun așa, să pun în practică astfel de măsuri, dar nu există alte soluții. Nu poți să faci astfel de măsuri decât în contextul în care le adopți zi de zi, în care lucrezi contratimp, pentru că fiecare zi în care nu faci ceea ce trebuie înseamnă niște costuri mari pentru România. Sigur, asta poate crea nemulțumiri, poate crea anumite percepții, concepții legate de o consultare sau alta, dar tot ceea ce facem este conform programului de guvernare, ele sunt trecute în programul de guvernare și toate atacă probleme de sistem, probleme mari”, a declarat Bolojan la B1TV, potrivit Agerpres. 

Potrivit premierului, nu poate fi ocolit la nivel central calculul corect al personalului în toate instituțiile. În același timp, el cere autorităților locale să realizeze reforma în administrația publică.

El a adăugat că există un număr important de investiții începute din bugetul național, investiții care au avut anul acesta o sumă alocată, dar care este aproape în totalitate consumată.

„Această sumă este aproape în totalitate consumată. Cum noi în primele șase luni am cheltuit mai mult decât ne-am angajat și am încasat mai puțini bani decât am gândit că vom încasa, nu avem de unde să mai alocăm sume suplimentare importante pentru a dubla practic alocările care au fost consumate în primele șase-șapte luni. În această situație, făcând o analiză a ceea ce putem face în perioada următoare, am procedat atât conform prevederilor legale care spun că, atunci când nu mai ai sursă de finanțare, notifici autoritățile și constructorii pentru ca să-și poată pune lucrările în siguranță, să nu se degradeze ceea ce s-a făcut și, în același timp, făcând o analiză de capacitate de a mai găsi totuși niște finanțări din interiorul Ministerului Dezvoltării prin care se derulează aceste proiecte, să putem continua proiectele care sunt într-un stadiu avansat de execuție”, a explicat Bolojan.

Premierul a menționat că, la propunerea Ministerului Dezvoltării, s-a luat decizia ca proiectele de drumuri care sunt într-o proporție de 80% realizate să fie continuate.

„Dacă ar fi să intersectăm aceste proiecte, ar însemna că 35% din proiectele pe ‘Anghel Saligny’ ar urma să continue. Deci, am procedat atât legal, pentru că nu mai erau finanțări, dar și făcând o prioritizare care se bazează pe graficul de realizare. Cu cât am realizat mai mult, cu atât le putem termina, le continuăm pe acelea. Ce vom face? Indiferent cine este în guvernare, nu mai există posibilitatea să continue aceste proiecte la sumele care, deci, au fost contractate fără să se gândească nimeni că era nevoie de o eșalonare. Și atunci, în a doua jumătate a anului, vom prioritiza aceste proiecte și până la final vom lua câteva decizii guvernamentale și în coaliție, care vor fi criteriile de prioritizare, funcție de domeniul în care sunt aceste proiecte, unele sunt pe drumuri, unele pe apă, altele pe canalizare, unele pe gaz, funcție de stadiul acestor lucrări, dacă sunt mai avansate, dacă sunt mai reduse, funcție posibil de cofinanțarea pe care o poate acorda o autoritate locală sau de alte mecanisme financiare care țin însă de lucruri care nu ne afectează în continuare deficitul. Orice variante prin care afectăm deficitul nu sunt sustenabile. Și atunci, consider că am procedat corect, atât din punct de vedere al prevederilor legale, dar și din punct de vedere al capacității de a asigura cel puțin o parte din finanțare, pentru ca ele să continue”, a detaliat premierul.

Bolojan a precizat că de anul viitor vor fi eșalonate aceste proiecte care sunt începute, dar cu siguranță nu cu o sumă foarte mare, pentru că este anul în care este nevoie să fie închise finanțările cu fonduri europene din PNRR și o parte din acestea intră tot la deficit.

„Prin urmare, trebuie să le închidem pe acestea. După ce se închid anul viitor, 2027-2028 sunt ani în care se poate crește din nou bugetul pe aceste proiecte de tip ‘Anghel Saligny”, pentru că și eu am fost ales local, știu ce înseamnă importanța proiectelor care ajung în comunitățile noastre, pentru că înseamnă un drum asfaltat, înseamnă, poate, o rețea de canalizare sau de apă de care beneficiază oamenii”, a adăugat premierul.

Comenteaza