PharmaFarm îşi vinde sediile şi pleacă

PharmaFarm îşi vinde sediile şi pleacă
Noul proprietar majoritar al fostei reţele regionale de depozite şi farmacii Napofarm, compania germană Celesio, va propune acţionarilor minoritari vânzarea mai multor imobile şi mutarea sediului societăţii. PharmaFarm Cluj deţine în România şapte depozite şi 14 farmacii. Preţul estimativ de vânzare pentru sediul central este de 2,45 milioane de euro.

“PharmaFarm dispune pe str. Maiakovski de spaţii de depozitare de peste 4.000 mp. Cu spaţiul adiacent se ajunge cam la 7.000 mp. Iniţial, Celesio, care este acţionar din 2005, a anunţat că îşi va extinde reţeaua de farmacii în Europa de Est, iar informaţia care s-a propagat a fost că, preluând o firmă românească, se vor extinde aici.

Problema era că în Germania o companie nu putea să deţină un lanţ de farmacii, dar între timp, sub presiunea Uniunea Europene, s-a revenit asupra legislaţiei şi în acest stat. Vânzările în Germania sunt mult mai mari decât în România şi atunci e logic ca ei să se concentreze asupra activităţii de acolo”, spune fostul director general al PharmaFarm, Marius Cherecheş.

“Spaţiile industriale şi de birouri din zona Autogării se vând cam la 300-350 euro/mp, inclusiv terenul. Preţurile variază în funcţie de utilităţile sau de finisajele existente în acele hale sau depozite. în Cluj-Napoca nu prea mai putem vorbi despre preţuri în diferite zone pentru că spaţiile de birouri şi de hale sunt vânate peste tot.

Bulevardul Muncii era socotit drept zonă monoindustrială, dar se vor ridica acolo cartiere de locuinţe”, susţine Doru Lupeanu, director de marketing al agenţiei imobiliare Grup de Lux. “Napofarm era fostul depozit regional de stat, de unde se realiza aprovizionarea cu medicamente în judeţele învecinate.

Se făceau livrări pe armată, o dată pe lună. Sunt nişte hale enorme, iar acum nu se mai lucrează cu stocuri atât de mari. Cheltuielile de întreţinere sunt ridicate şi e logic că societatea vrea să renunţe la clădire. Nu cred că se va muta din Cluj”, este de părere Speranţa Iacob, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Cluj.

 

Pierdere de 3,2 milioane de lei

 

Preşedintele Consiliului de Administraţie al PharmaFarm, Davorin Poherc, a anunţat că acţionarii se vor pronunţa la 30 iulie, într-o adunare extraordinară, asupra vânzării imobilelor şi mutării sediului. în octombrie 2006, Poherc a comunicat că PharmaFarm va desfiinţa depozitul din Braşov şi se va muta în chirie, pentru care societatea va plăti 1.750 euro/lună.

Pentru parafarea contractului, PharmaFarm a emis locatorului, The Group Investment, 12 bilete la ordin, în valoare totală de 21.420 de euro. în noiembrie 2006, administratorii au precizat că societatea renunţă şi la clădirea în care funcţiona depozitul din Iaşi. Cherecheş a anunţat că demisionează din funcţie, în locul său fiind numit director interimar Lucian Codreanu.

în aprilie 2007, acţionarii au decis să schimbe administraţia Pharma Net, reţea de farmacii deţinută de PharmaFarm. Pe primul trimestru al acestui an, PharmaFarm a raportat o pierdere de 3,2 milioane de lei, mai mare de trei ori faţă de cea din perioada corespunzătoare din 2006, de 1,3 milioane de lei.

 

Au trecut prin mai multe mâini

 

Napofarm, societate de stat rezultată în 1990 din reorganizarea celor 17 oficii farmaceutice din România, a devenit PharmaFarm în 1999, la preluarea de către slovenii de la PharmaTech International (SUA). în 2001 Lek preia PharmaTech, inclusiv societatea clujeană. După doi ani, principalul acţionar al PharmaFarm a devenit Kemofarmacija Ljubljana (Slovenia). în 2005, grupul farmaceutic german Celesio preia Kemofarmacija şi înghite astfel şi PharmaFarm.

PharmaFarm dispune de 70 de angajaţi în vânzări, de 54 de farmacişti şi de alţi salariaţi în logistică şi suport. Societatea avea depozite la Cluj, Bucureşti, Braşov, Craiova, Iaşi, Timişoara, Galaţi şi farmacii la Cluj, Câmpia Turzii, Dej, Zalău şi Bistriţa.

Societatea are 2.800 de clienţi, 2.000 de produse farmaceutice, parafarmaceutice şi cosmetice şi acoperă, potrivit estimărilor proprii, 75% din piaţa farmaceutică românească. Potrivit Ministerului Economiei şi Finanţelor, PharmaFarm a obţinut în 2005 o cifră de afaceri de 115 milioane de euro şi un profit de 801.000 lei, realizate cu 243 de angajaţi.

Pharma Net, care se ocupă cu comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, a realizat în 2005 o cifră de afaceri de 14,1 milioane de lei şi un profit de 517.000 de lei. Societatea dispunea de 84 de salariaţi.

Comenteaza