1 miliard de euro pentru metroul de la Cluj

1 miliard de euro pentru metroul de la Cluj

Proiectul noului metrou din Cluj are nevoie de o investiție de 1 miliard de euro, conform strategiei Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC). Magistrala de metrou de 13 km este prevăzută pe traseul Gilău - Florești - Cluj-Napoca, având 14 stații.

Necesarul de investiţii în infrastructura de transport a României se ridică la 73 de miliarde de euro în perioada 2020-2030, susține ministrul Lucian Bode. Din totalul investiţiilor necesare, de cea mai mare sumă are nevoie sectorul rutier, 36,9 miliarde de euro, urmat de domeniul feroviar, de 19,1 miliarde de euro.

Conform MTIC, infrastructura de metrou are nevoie de investiţii de 8,8 miliarde de euro (7,8 miliarde de euro în Bucureşti şi 1 miliard în Cluj), pentru sectorul naval necesarul este de 4,4 miliarde, iar pentru cel aerian investiţiile necesare sunt de 3 miliarde.

“Strategia noastră este bazată pe doi piloni: investiţiile masive – avem un necesar de 73 de miliarde de euro pentru perioada 2020-2030, şi politici structurale, care vor susţine eficienţa investiţiilor. Infrastructura de transport va fi coloana vertebrală pe care se va ridica România”, a declarat ministrul.

MTIC a prezentat planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030. Sectorul transporturilor va primi 2% din produsul intern brut pe an, faţă de 0,6% în prezent.

Comenteaza