100.000 de proiecte europene riscă să nu mai fie finanţate

100.000 de proiecte europene riscă să nu mai fie finanţate

Dacă bugetul UE nu va fi implementat în prima zi a anului 2021, peste 100.000 de proiecte din statele membre riscă să nu mai fie finanţate, a afirmat marţi comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

"State din Uniunea Europeană sunt confruntate şi cu alegeri în acest an /.../ şi nu este uşor pentru miniştri şi prim miniştri să accepte uşor acest buget, dar riscul este ca nicio ţară să nu folosească acest buget. Sunt convină că preşedintele Junker va face apel la Consiliul din 28 - 29 iunie la toţi şefii de stat şi de guvern sau către preşedinţii statelor membre de a găsi un acord. (...) Pentru că estimările noastre sunt că, dacă acest buget nu va fi implementat din prima zi a anului 2021, peste 100 000 de proiecte riscă să nu mai poată fi finanţate şi încheiate cu fonduri europene şi vor trebui încheiate pe bani naţionali, şi e păcat dacă există aceste fonduri", a declarat Corina Creţu la Parlamentul European, unde a fost prezentă la Conferinţa "Economie Durabilă în Europa", organizată de europarlamentarul S&D Maria Grapini.

Potrivit comisarului, negocierile au fost întotdeauna emoţionale şi, de această dată, dezbaterile vor fi şi mai aprinse în contextul în care Marea Britanie părăseşte blocul comunitar.

"Multe ţări sunt nemulţumite, dar, în actualul context, este formula cea mai echilibrată pe care am putut-o găsi. (...) Am dorit să evităm toate aceste discrepanţe, pentru a face mai uşoară încheierea unui acord în tip util, pentru a evita întârzierile pe care le întâmpinăm în toate ţările la ora actuală în privinţa implementării fondurilor europene, care vin uneori şi din cauze interne, dar în cea mai mare parte datorită adoptării târzii a legislaţiei pentru exerciţiul financiar actual 2014 - 2020", subliniat comisarul pentru Politică Regională.

Corina Creţu a menţionat că revigorarea Strategiei Dunării este următorul său obiectiv până la finalul mandatului de comisar european.

Comenteaza