16 comune privilegiate la Cluj: își înregistrează proprietățile pe bani europeni

16 comune privilegiate la Cluj: își înregistrează proprietățile pe bani europeni

Mai multe localități din județul Cluj vor primi fonduri europene pentru a înregistra imobilele în sistemul de cadastru și de carte funciară.

Acestea sunt Călărași, Câțcău, Chiuiești, Ciurila, Cuzdrioara, Feleacu, Gârbău, Iara, Luna, Mărgău, Mihai Viteazu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Poieni, Săndulești și Săvădisla.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a inițiat o procedură de licitație deschisă pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 246 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din 30 de județe.

Lucrările sunt finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. ANCPI a publicat anunțul în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin POR - proiectul major privind creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România.

Procedura de achiziție publică se desfășoară pe loturi, fiecare comună reprezentând un lot. Suprafața estimată a celor 246 de loturi este de 1,8 milioane ha. Procedura se va reflecta în încheierea de contracte multianuale/lot, pentru doi ani. Valoarea estimată este de 354 de milioane de lei, fără TVA.

Anunțul a fost publicat și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, astfel încât la această procedură pot depune oferte operatori economici din țară sau din străinătate care îndeplinesc cerințele solicitate de ANCPI. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 27 iulie.

Proiectul completează obiectivul programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5,7 milioane ha din 660 de UAT-uri situate în zone rurale. Valoarea proiectului este 312 milioane de euro, din care 265 de milioane fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46 de milioane cofinanțare de la bugetul de stat.

Selectarea comunelor a fost făcută după criterii de prioritizare: localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României; care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe; în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

Comenteaza