173 de clarificări pentru 13 km din Autostrada Transilvania

173 de clarificări pentru 13 km din Autostrada Transilvania

Acum două săptămâni, la 11 luni de la lansarea licitației celor 13,5 km din Autostrada Transilvania (A3) Nușfalău - Suplacu de Barcău, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reușit în sfârșit să publice un prim set de clarificări, transmite Asociația Pro Infrastructură (API). 

"Sunt 173 în total, adică o viteză medie de un răspuns de câteva rânduri la fiecare două zile. Din informațiile noastre, va mai urma o rundă, deci până la depunerea ofertelor mai avem de așteptat. Mai mult, pe sectorul Nădășelu - Zimbor - Poarta Sălajului (total 42,3 km) sunt alte două licitații, lansate tot în perioada 20-21.03.2019, în care încă așteptăm clarificările CNAIR, ele fiind în continuare suspendate.

Să vedem ce îi nemulțumește pe ofertanți. O bună parte din răspunsuri sunt ambigue, incomplete sau pur și simplu confirmă că studiul de fezabilitate este nesatisfăcător. Se lămuresc aspecte lipsă, eronate sau contradictorii, cum ar fi detaliile despre parapete, poziția panourilor fonoabsorbante sau a elementelor antiorbire", transmite API. 

Studiul geotehnic din 2008 (care nu e conform cu normele tehnice actuale) nu prezintă calcule de stabilitate sau amănunte ale fișelor tehnice de foraj, însă CNAIR "promite" că elaboratorul investigațiilor de teren le-a realizat, doar că nu le-a și predat... Lipsesc detalii despre lucrările hidrotehnice, bazinele de hidrocarburi sau sunt solicitate asigurări pe termen nelimitat.

CNAIR ridică din umeri și cere antreprenorilor să oferteze "la noroc". Deși legea spune că verificarea proiectului tehnic ce va fi realizat de câștigător este responsabilitatea CNAIR, lenea și fuga de răspundere din CNAIR au lovit din nou, cerându-le constructorilor să își verifice ei propriul proiect.

Un alt aspect foarte grav: dacă după semnarea contractului în etapa de proiectare antreprenorul găsește greșeli/ omisiuni ale studiului de fezabilitate care necesită modificări de avize, acorduri de mediu, autorizații, hotărâri de guvern, exproprieri suplimentare, relocări de utilități, responsabilitatea pentru costurile suplimentare și timpul pierdut e împinsă de CNAIR spre constructor care trebuie să ghicească acum blocajele viitoare.

"Calitatea execrabilă a documentației pusă la dispoziție de CNAIR este confirmată și de ofertanți care spun că valoarea estimată (aproape 400 de milioane de lei) probabil nu este suficientă", mai spune API. 

Comenteaza