21 de firme din Cluj, controlate la felul în care își tratează zilierii

21 de firme din Cluj, controlate la felul în care își tratează zilierii

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat controale la 21 de beneficiari din judeţ pentru care desfășurau activitate 273 de zilieri. A fost aplicată o amendă de 20.000 lei pentru munca fără forme legale de angajare, a menționat inspectorul șef Daniel Păcurariu.

În perioada 7 – 11octombrie ITM Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control privind respectarea de către beneficiari sau împuterniciți ai acestora a prevederilor legale privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de către zilieri.

Printre neregulile constatate de către inspectorii de muncă s-au numărat sustragerea beneficiarului sau a împuternicitului acestuia de la obligația de a achiziționa și completa registrul de evidență a zilierilor și înțelegerea dintre beneficiar sau un împuternicit al acestuia și zilier, în urma căreia acesta din urmă prestează activitate cu caracter ocazional fără a fi înregistrat în registrul de evidență a zilierilor.

Alte probleme sunt nerespectarea de către beneficiar sau împuterniciți a prevederilor referitoare la durata activităților ocazionale, dar și folosirea zilierilor pentru prestarea de activități calificate.

Principalul obiectiv al campaniei a fost creșterea gradului de conștientizare a beneficiarilor sau împuterniciților acestora și a zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de către legiuitor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Inspectorii au procedat la identificarea beneficiarilor care utilizează munca tinerilor și copiilor fără respectarea prevederilor legii și și-au propus să îi determine respectarea obligației de a înființa și a completa registrul de evidență a zilierilor și de a transmite, în termenul legal, un extras al acestuia la ITM.

Comenteaza