33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out

33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out
| Foto: storia.ro

Dezvoltatorii imobiliari din Cluj-Napoca nu construiesc blocuri înalte pentru că este mai simplu să termine apartamente scumpe și joase peste noapte, în zone mărginașe ale orașului, care de abia au un magazin în apropiere, fără parcuri și grădinițe.

Mai mult de jumătate din investițiile imobiliare din România (57%) sunt în faza premergătoare construcției – obținerea de autorizații de construire –  la o lună de la începerea războiului din Ucraina, potrivit unei analize a platformei Faraagentie.ro, citată de financialintelligence.ro.

Clujul, out din Top 5 orașe înalte

Orașul Cluj-Napoca nu se poziționează în top 5 al orașelor în care se construiesc cele mai înalte clădiri rezidențiale (minim 10 etaje). În acest top se află însă București (175 proiecte) Constanța (42 proiecte), Brașov (35 proiecte), Iași (33 proiecte), Timișoara (27 proiecte), potrivit IBC Focus.

„Am remarcat tendința și preferința de a introduce în oferta dezvoltatorilor și posibilitatea de a avea penthouse-uri. Corelația vine din faptul că 14% din totalul proiectelor analizate sunt prevăzute cu etaj retras. Acest lucru permite dezvoltatorilor să fructifice la maximum regimul de înălțime permis dar și posibilitatea de a oferta clienților locuințe tip penthouse care oferă în general și acces la terasă”, declară Andrei Spătaru, CEO și fondator IBC Focus.

Astfel, anul 2022 rămâne incert în zona investițiilor rezidențiale având în vedere faptul că sunt multe proiecte în faza de autorizare ce urmează să demareze. Totuși, un argument optimist este faptul că 13% din ansamblurile noi aflate în faza de construcție sunt sold out încă înainte de a fi finalizate. De exemplu, 33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out.

Trei sferturi (76%) dintre proiectele imobiliare din România au regimuri de înălțime de maxim 4 etaje. Acestea sunt și mai simplu de construit și nu implică complexitatea clădirilor cu mai multe niveluri. O altă explicație este dată și de faptul că în multe zone urbane aceste investiții sunt și mai ușor de autorizat de către dezvoltatori. Poate de aceea, mai nou, în Cluj-Napoca, constructorii și dezvoltatorii imobiliari avari după profit, costruiesc simplu și pe repede înainte apartamente gândite prost și multe făcute în grabă pentru a fi vândute de cele mai multe ori la suprapreț. 

Războiul din Ucraina și prețul materialelor de construcții, pun pe butuci planurile dezvoltatorilor

Pe lângă efectele războiului din Ucraina care poate influența cererea de noi locuințe, cea mai mare problemă a dezvoltatorilor imobiliari este legată de predictibilitatea costurilor de construire în condițiile în care creșterea prețurilor la materiale și manopera din construcții, dublată de creșterea tarifelor de arhitectură, dă mari bătăi de cap investitorilor și constructorilor.

De asemenea, o barieră vine și din domeniul legislativ: obținerea autorizațiilor de construire și, în funcție de zone, anumite restricții care sunt impuse tot mai des de către autorități.

Cum majoritatea investițiilor din rezidențial urmează să înceapă în anul 2023 sau cel târziu în 2024, rămâne de văzut care va fi evoluția pieței de construcții, mai ales că există semne mari de întrebare legate de inflație, prețul materialelor de construcții, precum și de efectele scumpirii creditării în România.

 

Comenteaza