34% din angajatori declară că le este dificil să găsească un angajat cu studii medii

34% din angajatori declară că le este dificil să găsească un angajat cu studii medii

Peste o treime (34%) dintre angajatori spun că le este dificil să găsească un angajat cu studii medii, în timp ce 44% dintre angajaţii ”gulere albastre” (blue collar – n.r.) susţin că au dificultăţi în a găsi un loc de muncă.

”Discrepanţa procentuală dintre perceptia angajaţilor şi cea a angajatorilor ridică semne de întrebare cu privire la disponibilitatea locurilor de muncă, arătând faptul că procesul de schimbare al jobului poate părea dificil pentru angajaţi”, se arată în comunicat.

OLX înregistrează peste 45.000 de anunţuri de angajare, iar 80% dintre angajatorii care pun anunţuri îşi finalizează procesul de căutare într-o lună, potrivit companiei. Pe regiuni, în ceea ce priveşte numărul postărilor, în Bucureşti sunt peste 9.000 de locuri de muncă, în Cluj se înregistrează un număr de peste 3.000 de joburi iar în Iaşi cifrele arată că sunt peste 2.200.

“Rolul online-ului este foarte important în acest proces. Odată, reprezintă locul unde angajaţii pot avea acces la o listă importantă de locuri de muncă. Doar pe OLX, aceştia pot găsi până la 45.000 de anunţuri de angajare. Dar şi locul unde angajatorii pot face cunoscute acele locuri de muncă disponibile, special create pentru candidaţi. În felul acesta putem să ajungem la percepţia pe care o au atât angajatorii, cât şi angajaţii. Astfel, ne dorim să aducem în faţă aceste informaţii, pentru a fi mai uşor procesul de angajare şi pentru a face cunoscute nevoile angajaţilor”, a declarant directorul general al OLX Group România, Cristina Gheorghiţoiu.

Cele mai căutate categorii din Cluj sunt cele din categoriile bone-menajere, munca sezonieră, pază şi protecţie, servicii auto şi curierat. În Iaşi, cele mai accesate joburi fac parte din categoriile bone-menajere, ingineri - constructori, lucrători comerciali, lucrători depozit, pază şi protecţie şi servicii auto şi curierat, potrivit studiului.

”Acest lucru se datorează “invaziei” de tineri profesionişti care îşi dedică mare parte din timp creşterii lor profesionale şi au nevoie de ajutor pe parte de gestionare a gospodăriei şi a responsabilităţilor legate de copii”, se arată în comunicat.

Angajaţii acordă o importanţă ridicată pentru beneficii, precum abonament medical la clinici private sau asigurare medicală privată.

”În timp ce aproape 5 din 10 angajaţi declară că s-ar simţi motivaţi la locul de muncă dacă ar primi un astfel de beneficiu, angajatorii mizează în continuare pe tichetele cadou şi tichetele de masă pentru completarea pachetului salarial”, se arată în comunicat.

Cea mai importanta calitate a unui angajat ideal, indicată de către 7 din 10 angajaţi gulere albastre şi 6 din 10 angajatori, este competenţa. Astfel, managementul defectuos al sistemului de învăţământ arată lipsa de încredere unilaterală în calitatea şi utilitatea educaţiei în evaluarea unui angajat, astfel că, sub 6% din intervievaţi consideră că nivelul studiilor vorbeşte despre calitatea umană, potrivit studiului.

Cea mai mare discrepanţă în ceea ce priveşte aşteptările în relaţia angajat-angajator reiese din listarea calităţilor angajatului ideal, potrivit studiului.

”Pentru că avem, pe de-o parte, un guler albastru dornic să-şi demonstreze capabilităţile într-un mediu în care să aibă posibilitatea de a evolua profesional şi, de partea celalaltă, avem un angajator cu valori şi scale de evaluare a performanţei ce vin în totală contradicţie cu aşteptările angajaţilor. Pentru că nu, un angajator nu îşi doreşte un angajat cu idei proprii, ci primează obedienţa şi “treaba făcută la timp”. Doar unul din 10 angajatori aşteaptă ca angajatul să vină cu idei, angajatorii nu aşteaptă ca angajaţii să-şi asume responsabilitatea pentru propriile acţiuni, ceea ce este însă important, angajatul ar trebui sa fie loial companiei din care face parte”, se arată în comunicat.

 

Comenteaza