5% dintre şomeri sunt absolvenţi de facultăţi. Ce povesteşte o clujeancă

5% dintre şomeri sunt absolvenţi de facultăţi. Ce povesteşte o clujeancă
Foarte puţini absolvenţi de facultăţi îşi găsesc un job în domeniul studiat.

Mădălina Toma, absolventă a promoţiei 2015 a specializării de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii „Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, spera să lucreze în PR, dar a trebuit să se orienteze spre o carieră de hair-stylist, pentru că nu şi-a găsit o slujbă în domeniul pentru care s-a pregătit în facultate. După absolvire, Mădălina şi-a trimis CV-ul la agenţiile de PR din Cluj-Napoca, a încercat să îşi găsească un loc de muncă, iar după câteva luni de tatonări de angajare, s-a consultat cu părinţii şi a decis să se reorienteze profesional.

„Am absolvit anul trecut Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a UBB, specializarea Comunicare şi Relaţii Publice. Mi s-a părut interesant acest domeniu, îmi doream să lucrez în PR, la o agenţie, să mă ocup de organizarea unor evenimente diverse. În facultate am prins noţiunile de bază, dar este nevoie şi de practică. După ce am absolvit, am încercat în diverse locuri, am trimis CV-ul, dar nu am avut şansa să îmi găsesc ceva. Pentru că hair-stylismul era un hobby în facultate, când aranjam părul colegelor şi prietenelor mele, am decis să urmez un curs de şase într-un salon din Cluj-Napoca, pe care l-am absolvit în acest an, în luna mai. Viaţa m-a constrâns să mă reprofilez", a povestit Mădălina.

5% dintre şomerii României sunt absolvenţi de studii superioare. Şi totuşi nu există o cifră clară cu privire la numărul absolvenţilor care ajung să profeseze în domeniile studiate.

Tincuţa Apăteanu, expert în Educaţie, fondatorul Asociaţiei Edusfera şi Digital Kids, consideră că cerinţele de pe piaţa muncii sunt cu totul altele decât ceea ce învaţă tinerii la facultate iar acest decalaj se regăseşte peste tot în lume

„Nu avem universităţi care să pregătească studenţii în marketing şi comerţ online sau educaţie online, securitate cibernetică, şi gândiţi-vă că aproape toate meseriile urbane au o componentă de online acum. Oamenii care se pregătesc temeinic în astfel de domenii sunt autodidacţi, de fapt. Decalajul acesta dintre ce pregăteşte universitatea şi ce se cere pe piaţa muncii e peste tot în lume", a explicat Apăteanu pentru MEDIAFAX.

Potrivit unui studiu internaţional, realizat de Trendence Graduate Barometer 2015, la care au participat 952 de universităţi din 24 de ţări şi care a analizat situaţia a peste 280.000 de studenţi şi absolvenţi de facultate în relaţie cu piaţa muncii, arată că aproximativ 28% din studenţii români au optat pentru studii de Business şi Finanţe, în jur 23% au optat pentru inginerie şi în jur de 13% s-au orientat spre studii sociale şi umaniste. De remarcat este faptul că, pentru studiile de informatică, sectorul de pe piaţa muncii care are cea mai mare cerere în prezent, optează doar în jur de 9% dintre tineri. În afară de cunoştinţele foarte bune de IT pe care le cere piaţa muncii în prezent, limbile străine sunt foarte căutate.

Aceelaşi studiu arată că aproximativ 45% din absolvenţii de studii superioare din România nu cunosc o a doua limbă străină pe lângă limba engleză, deşi este o cerinţă des întâlnită la angajare.

Trendence Graduate Barometer 2015 mai arată că studenţii români sunt singurii dintre ţările participante care sunt pregătiţi să muncească 40 de ore pe săptămână la primul job şi au şi aşteptări foarte mici în privinţa salariului, în jur de 7.500 de euro pe an.

În ceea ce priveşte criteriile după care şi-ar alege angajatorul, din răspunsurile celor chestionaţi reiese că foarte importante pentru ei sunt: dezvoltarea personală, perspectivele bune în carieră, un echilibru sănătos între viaţa personală şi cea profesională şi modul în care sunt trataţi la locul de muncă, relatează mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, 40% din studenţii români consideră că facultatea îi va ajuta să dezvolte abilităţile de care au nevoie pentru a face faţă pe piaţa muncii. Însă, 58% din ei consideră că le va fi destul de greu să găsească un job.

 

Comenteaza