60 km de autostradă în jurul Clujului, gata în 2018. Podul peste Someş, recepţionat mai devreme

60 km de autostradă în jurul Clujului, gata în 2018. Podul peste Someş, recepţionat mai devreme

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă, a anunţat că în 2018 se vor finaliza „cu siguranţă” lucrările la 60 de kilometri de autostradă, acesta fiind un total al mai multor sectoare aflate în stadii avansate de execuţie.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

CNAIR promite 60 de km de autostardă în 2018

„Urmează să finalizăm şi să recepţionăm un pod peste Someş, în luna iunie (termenul iniţial era finalul lui august 2018, n. red.), care va pune în evidenţă cei 8,7 km recepţionaţi în 2017 pe tronsonul Gilău - Nădăşelu (pe Autostrada Transilvania, n. red.). Tot anul acesta se va realiza recepţia la sectoarele Sebeş - Turda, loturile 3, 4 - este vorba de 28,5 km, din care 24 km pot fi deserviţi circulaţiei.

Alt sector pe care mizăm este Lugoj - Deva 4. Aici lucrează acelaşi antreprenor care a făcut şi cei 8,7 km. În total vorbim, pe acest segment, de 22,5 km. Mai avem un sector de 10 km care cu siguranţă vor fi finalizaţi, dar nu pot fi daţi în exploatare - undeva între Ogra şi Târgu-Mureş.

Sunt aproape de a fi finalizaţi, procentajul lucrărilor fiind de 70%. Între Ogra şi Câmpia Turzii mai este un sector de 3,6 km, dar care nu are nod rutier, însă sigur va fi gata. În total, în jur de 60 km vor fi gata anul acesta”, a declarat Ştefan Ioniţă, la o conferinţă pe teme de infrastructură, organizată de revista Capital.

Potrivit directorului general al CNAIR, în 2017 au fost recepţionaţi 15 km de autostradă în prima partea a anului şi încă 8,7 km între Gilău şi Nădăşelu. În total, 24 km au fost recepţionaţi „conform prevederilor legale”, a precizat Ştefan Ioniţă.

Oficialul CNAIR s-a referit şi la dificultatea cu care înaintează proiectele de infrastructură, de la hârtie la excavator. „Voi începe cu legislaţia de achiziţii, pentru că eu consider că o autoritate competentă şi responsabilă are datoria de a promova proiecte în primul rând.

Cu mult timp în urmă, România a decis să externalizeze tot ceea ce înseamnă execuţia lucrărilor, prestărilor de servicii, mă refer aici la proiectanţi, consultanţi, astfel încât realitatea actuală aduce CNAIR în aceşti parametri. În 2018, vorbim de proiecte de patru miliarde de euro promovate în stadii avansate de atribuire.

Nu putem spune exact că vom semna contractul în luna iunie sau iulie, pentru că sunt aceste contestaţii care blochează dezvoltarea ţării, dar avem câteva propuneri şi am făcut-o încă de anul trecut, ceea ce înseamnă simplificare pe partea de achiziţii”, a spus Ştefan Ioniţă.

„Din păcate, aici apare problema contestaţiilor pe care CNAIR nu o poate gestiona astfel încât putem avea situaţii în care să avem proceduri care să dureze şi doi ani. Nu ne dorim să se întâmple acest lucru, de aceea eu îmi propun să văd în ce măsură acele contestaţii sunt justificate sau nu”, a menţionat oficialul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza