79 de clujeni au cerut mediere pentru că nu s-au înțeles cu băncile

79 de clujeni au cerut mediere pentru că nu s-au înțeles cu băncile

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a primit anul acesta de 10 ori mai multe cereri de negociere cu băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) decât în primul an de activitate operațională.

Efectele crizei sanitare și deciziile de amânare la plată a ratelor au făcut ca apetitul băncilor și IFN-urilor pentru negociere să se diminueze până la nivelul înregistrat în 2018. Doar un sfert dintre cereri au fost acceptate de bănci și IFN-uri pentru negociere (545 de dosare formate până în decembrie 2020), cu 20% mai puține față de anul precedent. Chiar și în aceste condiții dificile, nu toți consumatorii care se adresează CSALB solicită beneficii materiale de la băncile cu care intră în negociere.

“Se înmulțesc solicitările care nu vizează recuperarea unor sume de bani, ci chestiuni principiale. Oamenii vor să fie respectați de bănci, vor să primească explicații cu privire la propriile contracte și acest lucru reprezintă un mare pas înainte pentru îmbunătățirea serviciilor financiar-bancare. Practic, consumatorii forțează băncile să își îmbunătățească serviciile, să se digitalizeze, să instruiască personalul pentru profesionalizarea relației cu clienții băncii”, spune Camelia Popa, conciliator al CSALB.

Instanțele de judecată ar putea recomanda consumatorilor și băncilor să negocieze în cadrul CSALB înainte de începerea unui proces. Pentru 2021, un impuls pentru negociere ar putea veni prin decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene care recomandă instanțelor naționale să invite părțile la negociere pentru stabilirea modalității de calcul a ratei dobânzii.

57% dintre consumatorii care au trimis cereri anul acesta către CSALB sunt bărbați, cea mai mare pondere (34%) având-o cei cu vârsta între 35 și 44 de ani. Cele mai multe cereri au venit din București (26%), Argeș (11%), Ilfov (5%).

Consumatorii din Iași au trimis 81 de cereri, iar cei din Cluj 79, fiecare dintre aceste județe având un procent de 4% din numărul total de solicitări. Județe precum Bihor, Prahova, Timiș, Constanța și Brașov înregistrează, în medie, 70 de cereri înregistrate în 2020. De la începutul anului, 5.400 de consumatori au solicitat informații telefonice la call center-ul centrului.

CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere sau negociere este desemnat un conciliator. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.

Unde nu s-au înțeles consumatorii cu băncile:

• Sidonia Fifor: “Aveam un credit de nevoi personale pentru care am făcut o plată în avans, însă abia peste două luni urma să mi se micșoreze rata. Nu mi s-a părut corect din partea băncii pentru că eu, când am luat creditul, am plătit dobândă din prima zi, iar când achit în avans beneficiez de acest lucru după mai multe săptămâni. În urma discuțiilor cu conciliatorul am înțeles cum înregistrează banca plata înainte de scadență”.

• Mohamet Kamara: “Este incredibil cum din martie m-am chinuit cu banca să rezolv o problemă banală. Banca mi-a aprobat o amânare de plată pentru trei luni, însă datele trecute în graficul de rambursare erau diferite de cele înregistrate în sistemul băncii. În felul ăsta am apărut restant la bancă, deși eu știam că am convenit amânarea ratelor. M-am certat șase luni cu ei, dar nu mi-au zis să mă adresez CSALB, ci mă trimiteau să fac plângere în instanță. Acum am o altă problemă cu un card de cumpărături. Vreau să fac o restructurare, dar nici acum nu reușesc să iau legătura cu ei pe o chestiune atât de simplă”.

• Sorin Gheorghe: “Mi-am rezolvat repede o problemă oarecum minoră, pentru care nu avea rost să merg în instanță. De la trimiterea cererii până la decizia finală a durat cam două săptămâni. Am cerut returnarea comisionului de administrare credit și de analiză dosar. Decizia este că nu voi mai plăti comisionul de administrare, mi se returnează cel perceput între 2007-2010, și comisionul de gestiune dosar. Beneficiile sunt de 3.100 de euro”.

Comenteaza