A cincea zi de proteste: angajaţii “se codesc” să dea în judecată Mechel

A cincea zi de proteste: angajaţii  “se codesc” să dea în judecată Mechel
Salariaţii şi foştii angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii au amânat acţionarea în instanţă a companiei, programată pentru această săptămână. Avansurile ultimilor 360 de angajaţi ai combinatului au întârziat cu o săptămână.

Cei 720 de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au amânat acţionarea în instanţă a acţionarilor combinatului. 150 de salariaţi au ieşit ieri în stradă, pentru a cincea zi consecutiv.

Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit integral cele trei salarii compensatorii, potrivit contractului colectiv de muncă, însă au amânat acţionarea în instanţă a combinatului. Ei se tem că nu-şi vor mai vedea banii deloc dacă vor intenta proces patronatului. „Aşa au hotărât oamenii. În primă instanţă, am hotărât, de comun acord, să-i dăm în judecată în 4 martie, însă oamenii sunt speriaţi. Le e teamă că dacă dăm în judecată compania, n-o să-şi mai vadă banii deloc, aşa că am reprogramat deschiderea procesului pentru 15 martie", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, liderul de sindical al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu.

Sindicaliştii susţin că, în final, vor încerca recuperarea în instanţă a salariilor, potrivit contractului colectiv de muncă.

„În contractul colectiv de muncă sunt prevăzute cele trei salarii compensatorii, plus penalizări de 0,06% pe zi pe salariile neacordate. Nu sunt incluse alte daune", a precizat Ioan Pascu.
Atât sindicaliştii cât şi actualii salariaţi ai combinatului susţin că au încercat să ia legătura cu reprezentanţii companiei. La Mechel Câmpia Turzii lucrează, în prezent, 360 de angajaţi, dar activitatea combinatului a fost sistată temporar, din 15 decembrie. „Nu ştim ce o să se întâmple cu noi. Directorul nu e de găsit. La întâlnirea de la prefectură (de săptâmâna trecută - n.r.) acţionarii au fost foarte senini, iar doamna ministru ne-a spus să avem răbdare", au precizat actualii angajaţi ai Mechel, pentru ZIUA de CLUJ. Cei 360 de angajaţi ai Mechel nu şi-au primit banii de avans pe luna în curs. „Nu am cu cine să iau legătura. Directorul numit nu e de găsit. Avansurile pentru actualii angajaţi nu au intrat, deşi ar fi trebuit să primim banii în 28 februarie", a precizat Pascu.

Cei 720 de oameni care au primit preavizele începând cu 8 februarie, ar fi trebuit să-şi primească lichidările în 30 de zile calendaristice, însă nu şi-au primit banii integral. Potrivit sindicaliştilor, oamenii disponibilizaţi şi-au primit tichetele de masă restante în cursul săptămânii trecute. Angajaţii şi foştii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii au primit, luni, autorizaţii pentru o săptămână întreagă de proteste, între orele 9 - 13.

Doina Pană, ministrul pentru Dialog Social a declarat, la Cluj-Napoca, săptămâna trecută, că noul acţionar al Mechel face demersuri "serioase" pentru plata celor trei salarii compensatorii pentru foştii angajaţi disponibilizaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii, conform Mediafax.

Combinat oprit din 15 decembrie

Foştii acţionari ai Mechel au oprit temporar combinatul de la Câmpia Turzii, conform deciziei planificării sistării producţiei laminoarelor, luată în 15 decembrie 2012. Potrivit unui comunicat de presă emis atunci de Mechel, "regimul de întrerupere temporară a activităţii de producţie se introduce din cauza creşterii costurilor de producţie şi a scăderii rentabilităţii acesteia. Acestea se datorează creşterii constante a preţului la materia prima principală a uzinei - fier vechi".

 

Comenteaza