A crescut consumul de benzină, alimente şi băuturi

A crescut consumul de benzină, alimente şi băuturi
Vânzările de carburanți au urcat cu 15,2% în septembrie faţă de aceeaşi lună din 2015, conform barometrului consumului privat întocmit de Institutul Naţional de Statistică, relevă un raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Cele de bunuri alimentare, băuturi şi tutun s-au majorat de la 6% în august la 6,3% în septembrie. În primele nouă luni comerțul cu amănuntul a crescut cu 15,5% an/an, evoluție determinată de majorarea venitului real disponibil al populației (creșteri salariale coroborate cu reducerile de taxă pe valoarea adăugată), declinul cotațiilor internaționale la țiței (cu peste 20% an/an), relansarea creditării în lei, fiscalizarea mai activă în economie, extinderea lanțurilor de supermarketuri. 
 
„Pentru perioada următoare previzionăm convergența comerțului cu amănuntul către dinamica potențială, pe fondul disipării impactului reducerii cotelor TVA și a perspectivelor de rebalansare a mixului de politici economice. Ne așteptăm la accelerarea consumului privat de la 5,1% an/an în 2015 la 7,2% în 2016. Pentru 2017, 2018 şi 2019 previzionăm decelerarea ritmului anual de evoluție pentru principala componentă a produsului intern brut la 4%, 3,9%, respectiv 3,6%”, susţine Andrei Rădulescu, senior economist la BT.

Comenteaza