Video Abonamentul anual la fermă a prins la Cluj. 300 de abonați cu livrări acasă sau la job

Abonamentul anual la fermă a prins la Cluj. 300 de abonați cu livrări acasă sau la job

Liviu Baltă cultivă legume bio în solarii, pe 5.000 mp, pe care le livrează la peste 300 de abonaţi din judeţul Cluj şi speră să treacă de venituri de 1 milion de lei.

Acesta a hotărât să facă o fermă de legume organice de la zero pe o suprafaţă protejată (solar) de 1.000 mp, care a crescut de cinci ori şi acum livrează producţia, săptămânal, la peste 300 de clienţi din satul Băbuțiu, conform ZF.

„Am renunţat la un job foarte bine plătit dintr-o companie cu 250 de angajaţi şi am început de la zero o fabrică de sere şi solarii, cea mai mare din țară. În 2016 am ieşit din firmă şi am dat dru­mul unui vis, să fac o fermă de legume organice, să arăt o reţetă din care să se inspire şi alţii“, spune fondatorul Colina Farms.

El produce 40 de tipuri de verdeţuri şi legume, organic. Ferma se află la 20 km de Cluj-Napoca, unde sunt şi cei mai mulţi clienţi. Colina Farms livrează legumele pe care le poate recolta (cartofi, morcovi, varză). Produsele sunt vândute direct către persoane fizice, acasă sau la birou. O cutie cu legume pentru 1-2 persoane, cu șapte feluri de produse, de 5 kg, costă 75 de lei.

„Consumatorul nostru este la maximum 50 km distanţă de fermă, pentru a face sens logistic. Fiecare oraş din România sau localitate importantă ar trebui să aibă 5-10 astfel de ferme în jurul ei, care să aprovizioneze direct consumatorii. O cheie este să faci produse de nişă - mentă, busuioc, oregano, cartofi dulci, cartofi mov, roşii cherry mov sau negre, cu valoare adăugată mai mare. Fermierii, cei mulţi şi harnici, ar putea face bani, ar putea să prospere, dar trebuie să treacă de la subzistenţă la afaceri de familie“.

Comenteaza