Afacere cu fonduri europene la Cluj. Un student francez și-a convins tatăl să investească în inima Transilvaniei

Afacere cu fonduri europene la Cluj. Un student francez și-a convins tatăl să investească în inima Transilvaniei
| Foto: dker-romania.com

O afacere înfloritoare a pornit la Cluj datorită unui program de schimb de experiență între universități tehnice, prin care un grup de studenți francezi au venit în România pentru câteva luni.

Totul se întâmpla în 2002. La întoarcerea în Franța, unul dintre studenți povestește unui coleg despre ce a văzut în România și despre o întreprindere din Cluj cu care colaborase în cadrul proiectului său. Prietenul devine curios, pentru că ar vrea să deschidă o afacere de prelucrări mecanice în Europa de Est.

Vizitează, la rândul său, zona și mai multe fabrici și apoi își convinge tatăl să investească la Cluj. După o investiție de câteva milioane de euro, dar și grație unei finanțări europene, grupul de antreprenori ajunge să producă la Cluj unele dintre cele mai sofisticate componente pentru marile companii ale lumii.

„Compania noastră face frezare și strunjire CNC, ceea ce înseamnă că un client ne trimite un desen tehnic al unei piese, care poate fi pentru industria militară, telecomunicații, medicală, automotive, aeronautică. Suntem echipați ca să deservim tot felul de industrii și putem face piese de la serii mici, până la mijlocii”, explică Alexandru Honoriu Marc, antreprenor, potrivit Digi24.ro.

El spune că fondurile europene le-au dat ocazia să cumpere aparaturi noi mult mai ușor decât dacă ar fi trebuit să facă investiții din fondurile proprii.  Antreprenorul explică ce face unul dintre aceste echipamente pe care le-au cumpărat din fonduri europene: „E un strung cu axe, 275 de mii de euro (costă - n.r.), fără echipamente. E practic un strung care include și un al doilea strung. Piesa intră într-un alimentator automat. Se apasă butonul de start și aici iese piesa.

Omul trebuie doar să verifice desenul de execuție al piesei”, spune Alexandru Honoriu Marc. Avantajul este că este nevoie de mai puțin spațiu pentru un astfel de echipament și de mai puține utilaje, fizic. În plus, precizia adusă de automatizare este incomparabilă. „Totul se face în utilaj și practic orice greșeală ce ar putea fi făcută de mâna omului este eliminată. Intră materia primă, iese piesă finită”, arată antreprenorul.

Este vorba despre Dker Grup România, care a fost fondată în anul 2003 în Cluj–Napoca și face parte din Grupul International Dker, a cărui sediu principal este în Franța.

Potrivit dker-romania.com, unul dintre obiectivele cheie este acela de a satisface nevoile actuale și viitoare ale clienților, prin oferirea unor produse de calitate, livrate la timp și la un preț competitiv. De aici derivă și motto-ul ce stă la baza activității: ‘’Un serviciu care îndeplinește cerințele dumneavoastră’’.

Încă de la inceput, Dker Grup Romania s-a angajat la o retehnologizare continuă, achiziționând noi echipamente de prelucrare prin așchiere și totodată noi echipamente de masură și control. Aceste dispozitive „state-of-the-art ” incorporează cea mai recentă tehnologie inovatoare. Există un numar diversificat de utilaje cu care pot fi prelucrate o gamă larga de materiale: oțel, oțel inoxidabil, aluminiu, cupru, alamă, bronz, plastic, etc. 

Dker Grup Romania oferă servicii de prelucrare prin așchiere pentru diverse sectoare de activitate cum ar fi: telecomunicații, industria medicală, automotiv, aeronautică și altele. Dker Grup Romania este echipată pentru producția de serii mici și mijlocii, între 50 si 20.000 piese pe lună.

Comenteaza