Afaceri de 80 de milioane la Cluj fără niciun angajat

Afaceri de 80 de milioane la Cluj fără niciun angajat
O societate clujeană figurează într-un top al companiilor din România care au făcut anul trecut cifre de afaceri de zeci de milioane de euro fără să aibă în scripte niciun angajat înregistrat.

În România există peste 100.000 de firme care fac afaceri fără niciun salariat declarat la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), iar cea mai profitabilă companie dintre ele a realizat, în 2014, un profit net de 17,3 milioane de lei, potrivit unei analize realizată de societatea de consultanţă  KeysFin. La MFP erau înregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu şi-au declarat salariaţii, faţă de 116.620 în cel anterior.
 
Cele mai multe activau în comerţ (37%), urmate de cele de activităţi profesionale şi ştiinţifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi transport (5%). “Este vorba în general de societăţi cu răspundere limitată, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerţului alimentar, în hoteluri şi restaurante, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, şi magazine tip consignaţie”, spun analiştii.  Potrivit acestora, societăţile respective trebuie împărţite în trei grupe.

“Primele sunt firme aşa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacţii. Apar doar în acte, însă nu desfăşoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacţii. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocaţi, contabili. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, conform raportului.
 
Datele KeysFin arată că firmele fără angajaţi au realizat în 2014 afaceri de 38,2 de miliarde de lei, ce reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1.063 de miliarde. Procentul acestora este în scădere cu 0,69% faţă de 2013, atunci când business-ul firmelor fără angajaţi a fost de 43,9 miliarde. Puntul maxim al afacerilor-fantomă a fost înregistrat în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel naţional.
 
Topul este condus de firma de construcţii Strabag Austria, sucursala Bucureşti-România, care în 2014 a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei şi un profit net de 17,3 milioane, fără niciun angajat declarat. Pe locurile următoare sunt Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploieşti, cu afaceri 208,1 milioane şi un profit de 9,1 milioane, producătorul de energie Verbund Trading România SRL, cu afaceri de 105,2 milioane şi profit de 2,1 milioane, Constructions Industrielles de la Mediterranee Paris – sucursala Bucureşti – industria prelucrătoare, cu afaceri de 101 milioane şi pierderi de 386.000 de lei, firma de construcţii Societa Italiana per Condotte D'acqua Spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane şi un profit de 919.000 lei şi firma de comerţ Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane şi un profit de 856.000 lei.
 
“Cele mai multe firme prezente în acest top sunt companii contractoare din sectorul construcţiilor, care angajează diverse lucrări şi pe care le cesionează către alte firme specializate în domeniile respective de activitate. Avem de-a face cu firme umbrelă, aşa explicându-se şi faptul că nu au declarat angajaţi”, au explicat analiştii. Informaţiile provin din barometrul privind starea business-ului românesc al Keysfin, un proiect dezvoltat prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate active din ţară.

Comenteaza