Agricultorii clujeni au intrat în rețelele Kaufland, Lidl și Profi

Agricultorii clujeni au intrat în rețelele Kaufland, Lidl și Profi

Colaborarea Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic (LSM), din județul Cluj, cu retailerii Lidl și Profi s-a dovedit drept una pozitivă, susține Anca Marcu, director executiv al organizației.

„Au mai existat și momente de tensiune, care au ținut de legislație de cele mai multe ori. În primăvară, în Parlament s-a votat o schimbare de lege care a permis retailerilor să ne impună o taxare pe cifra de afaceri, care ne-a dezavantajat. Noi nu prea știm unde am vinde în altă parte în condițiile în care nu prea avem căi de export”, a declarat directorul LSM.

Fermierii clujeni sunt mulțumiți de prețul de vânzare în supermarketuri. LSM colaborează de șase ani cu retailerii Kaufland, Profi, Lidl, și vinde către supermarketuri 26 de categorii de legume autohtone, de la pătrunjel, până la țelină și conopidă.

Producătorii locali de legume și fructe sau cooperativele agricole care vor să devină furnizori în Lidl trebuie să se alinieze standardelor de calitate ale retailerilor, care implică o monitorizare atentă și constantă a pesticidelor folosite, conform Wall Street.

Legumele și fructele trebuie să conțină maximum 1/3 din limita legală de pesticide admisă la nivel european, să fie folosite cât mai responsabil. Femierii trebuie să livreze constant la o calitate înaltă și să ofere produse care să respecte standardele de siguranță alimentară Global GAP.

Dacă producătorul este prea mic pentru a livra către platformele logistice, atunci este pus în legatură cu una dintre cooperativele sau organizațiile de producători cu care retailerul colaborează deja.

Comenteaza