Alimente şi utilităţi mai scumpe, salarii staţionare VIDEO

Alimente şi utilităţi mai scumpe, salarii staţionare VIDEO
Alimentele s-au scumpit, preţul utilităţilor a crescut, dar salariile au rămas neschimbate. În aceste condiţii, mulţi dintre români de-abia mai au după ce să bea apă. Inflaţia a crescut şi va continua să crească şi în lunile următoare. Economiştii spun că vom avea parte de încă un val de scumpiri.

2012 a fost, fara indoiala, un an greu pentru romani. Criza economica din intreaga Europa, seceta, inflatia si instabilitatea politica i-au lasat pe romani cu mai putini bani in buzunare.

Romania este tara din Uniunea Europeana în care preturile au crescut cel mai mult, iar inflatia a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii ani, 5,33 la suta. Si vestile nu sunt deloc încurajatoare. Preturile vor continua sa urce, dar despre o crestere salariala nu poate fi vorba. IESE CARTON

CÂT S-AU SCUMPIT UTILITĂŢILE
SURSA: INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ

CARBURANŢI sageata in sus 7,4%
APĂ, CANAL sageata in sus 5,7%
TELEFON sageata in sus 4%
GAZE sageata in sus 2,8%


De la începutul anului, un kg de cartofi s-a scumpit cu 20 la sută, INTRĂ CARTON 2 (EVENTUAL CA BULĂ LÂNGĂ ANDREEA, DACĂ E TIMP, DACĂ NU, PESTE)în timp ce preţul unui kg de fasole a crescut cu aproape 17 la sută. Plătim mai mult şi pentru utilităţi. Carburanţii s-au majorat cu 7,4 la sută, iar pentru serviciile de telefonie plătim în plus cu 4 la sută 10:03 IESE CARTON 2

CÂT S-AU SCUMPIT LEGUMELE ŞI FRUCTELE
SURSA: INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ

CARTOFI - 20,2%
FASOLE - 16,6%
FRUCTE - 14,9%
ULEI - 7,2%

In aceste conditii, puterea de cumparare a romanilor scade pe zi ce trece, iar finantistii sustin ca in curand in romania va exista doar economia de subzistenta. Clujenii spun ca deja le este foarte greu sa se descurce cu banii.

Situaţia ar putea să se înrăutăţească chiar mai mult.

"E o problemă cu energia, cu liberalizarea preţurilor 27:25 MUSCĂ 27:31 De asemenea, ca urmare a crizei agro-alimentare din acest an ne putem aştepta la fel la creşteri de preţuri ale alimentelor", precizează economistul Emil Culda.

Specialistii spun ca in februarie 2013 inflatia va ajunge la 6 suta, iar comisia europeana anunta o crestere economica pe 2012 de doar 0,8 la suta.

 

Comenteaza