Ambasadorul Germaniei, la Cluj: “Firmele noastre nu vin să stea 1-2 ani, ci pe termen lung”

Ambasadorul Germaniei, la Cluj: “Firmele noastre nu vin să stea 1-2 ani, ci pe termen lung”

Companiile germane nu vin în regiunea aceasta a României să rămână timp de 1-2 ani, ci pe o perioadă lungă, dar se așteaptă la predictibilitate și la transparență din partea autorităților, avertizează Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București.

“Dacă nu există aceste două trăsături este greu să menții un investitor german. Problema se pune la fel și în cazul tinerilor: vor să își valorifice talentul în zona cea mai potrivită pentru ei din Europa. Acest lucru l-am auzit din partea lor la o întâlnire pe care am avut-o cu studenții aici.

România încearcă să se concentreze pe energie, transporturi, digitalizare și infrastructură și să reducă retorica politică, iar în cursul mandatului său la Președinția Consiliului Uniunii Europene va putea să demonstreze acest lucru, consideră diplomatul german.

Toți pe același vapor, în Europa

"Pentru a păstra coeziunea şi solidaritatea Europei, fiecare trebuie să îşi aducă aportul şi să îşi joace rolul stabilit. Franţa şi Germania, ca importanţi parteneri şi promotori ai Europei, îşi asumă acest rol. Dar, cum se spune, pe vapor e nevoie de toţi oamenii pe punte.

Am convingerea fermă că România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează. Îmi imaginez România în primul rând ca un intermediar între acele forţe care se manifestă în Vestul Europei şi cele din Est. Iniţiativa creării summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări a provenit de la ţările din Estul UE și a fost sprijinită de SUA. Au existat la unii dintre partenerii noştri temeri cum că acest summit ar putea iniţia o mutare care ar urma să divizeze Europa.

România s-a folosit de preşedinţia pe care a deţinut-o de astă dată la summit pentru a face două lucruri: să reducă retorica politică şi să introducă elemente de ordin practic - energia, transporturile, digitalizarea, infrastructura, iar apoi să arate că iniţiativa e deschisă şi altor parteneri. M-am folosit de această invitaţie pentru a demonstra guvernului german că România îşi asumă rolul pe care îl are de fapt în gestionarea problemelor europene".

Ambasadorul german Cord Meier-Klodt și ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, au vizitat expoziția itinerantă de artă „Tânăra creație contemporană”, organizată de Fundația Culturală Intact în colaborare cu Primăria Montrouge (Franța) și cu Primăria Cluj-Napoca, la Centrul de Interes din Cluj.

Expoziția dedicată descoperirii și promovării noilor talente din arta contemporană europeană cuprinde 56 de lucrări realizate de artiști din șapte țări europene, printre care și opt artiști români. De asemenea, cei doi diplomați participă la Festivalul Clujotronic, eveniment de artă electronică organizat de Centrul Cultural German în parteneriat cu Institutul Francez.

Comenteaza