An prost pentru coacăzele bio la Cluj. “Un 2020 plin de dezamăgiri”

An prost pentru coacăzele bio la Cluj. “Un 2020 plin de dezamăgiri”

Administratorii fermei ecologice din comuna clujeană Recea Cristur se plâng că recolta din acest an va fi foarte slabă din cauza vremii imprevizibile.

“Săptămâna asta încheiem sezonul de coacăze negre al anului 2020. A fost un an greu pentru noi, cu o recoltă sub așteptări și plin de dezamăgiri.

Vremea ploioasă de la început, când albinele polenizau, daunele lăsate de sfredelitor - care încă mai e în plantație, căci nu o să reușim să scăpăm de el - vântul din ultimele zile care ne-a scuturat mare parte din plante, toate adunate, pun punct unui an rău pentru agricultură.

Mâine facem ultima livrare și, dacă vom mai avea suficiente coacăze rămase pe plante, vom face și puțin vin. În fiecare an învățăm ceva din asta, iar noi pornim înapoi la drum cu speranța și cu dorința de a face bine, sentimente care nu ne părăsesc niciodată.

Evident suntem și noi triști, am fi vrut să fie fructe pentru toată lumea, pentru vin pe săturate, dulceață și sirop, dar trebuie să acceptăm faptul că agricultura ecologică pornește cu un handicap de producție: niciodată nu o să reușim să facem față celor care stropesc chimic și controlează tot ceea ce se întâmplă cu plantele.

Dar știți ce? Nici nu trebuie! Noi suntem fericiți cu puținul nostru căci pe termen lung, asta e singura soluție sustenabilă pentru planeta asta și pentru ca noi, oamenii să continuăm să trăim pe ea: să nu o epuizăm” este mesajul transmis amatorilor de fructe bio de administratorii fermei, Ana-Maria și Alex Pop.

Bio Farm a fost înființată în 2015, iar obiectul său principal de activitate este producerea și desfacerea fructelor de pădure, fiind o afacere de familie. Ferma este localizată la 45 km de municipiul Cluj-Napoca.

Terenul plantat este de 1 ha de zmeur Willamette, Polka, Glen Ample, 2 ha de coacăz negru Tisel, Tiben, Ruben, Gofert și o suprafață experimentală cu coacăz roșu, afin, agriș. Din 2017, proprietarii au demarat procesul de obținere a certificării bio.

Comenteaza