Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: construcțiile în România, la pământ

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: construcțiile în România, la pământ

Sectorul de construcții a scăzut pentru a cincea lună la rând, în octombrie, cu 3,6% de la un an la altul, atenționează directorul departamentului analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT).

“La 10 luni sectorul intensiv în capital și forță de muncă a consemnat un declin de 4,1% an/an, pe fondul semnalelor de final de ciclu investițional în sectorul privat și provocărilor din sfera finanțelor publice”, observă economistul clujean.

Conform analizei BT, datele Băncii Naționale a României (BNR) indică adâncirea deficitului de cont curent al țării cu 51,7% an/an, la 8 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie, pe fondul mixului relaxat de politici economice și aprecierii cursului real efectiv al leului.

“Previzionăm intensificarea deficitului de cont curent (ca procent din produsul intern brut) de la 3,2% în 2017 la 4,7% în 2018, urmată de o ajustare la 3,6% în 2019 și de 2,9% în 2020”, estimează Rădulescu. 

Investițiile străine directe au crescut cu 9,7% an/an, la 4,6 miliarde de euro în primele 10 luni din 2018, ceea ce exprimă faptul că economia internă se menține atractivă din perspectiva termenului mediu, conform BNR.

În schimb, statisticile BNR arată creșterea datoriei externe totale la 98,9 miliarde de euro la 10 luni, pe fondul majorării componentei termen scurt, la 30,6 miliarde de euro. Evoluțiile din piețele externe și știrile interne au influențat piața financiară la finele săptămânii trecute.

Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut pe scadențele foarte scurte. Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat. La licitația suplimentară statul a atras 60 de milioane de lei prin titluri scadente în februarie 2029, la un cost mediu anual de 4,74%.

Comenteaza