Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: "Construcțiile vor crește puternic în România"

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: "Construcțiile vor crește puternic în România"

Sectorul construcțiilor va avea o dinamică deosebită în România în acest an ca urmare a costurilor reduse de finanțare și a dezvoltării infrastructurii publice, estimează șeful direcției macroeconomie a băncii clujene. 

Conform Institutului Național de Statistică (INS) construcțiile au scăzut de la 33% an/an în martie la 12% an/an în aprilie (minimul din februarie 2019), evoluție influențată de incidența pandemiei de coronavirus și consecințele șocului în sfera climatului investițional.

Sectorul intensiv în capital și forță de muncă a crescut însă cu 26% an/an, la patru luni, dinamică susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de derularea proiectelor lansate înainte de incidența pandemiei.

Se evidențiază majorarea construcțiilor inginerești cu 45% an/an. "Prognozăm creșterea construcțiilor în 2020 și o dinamică puternică în acest deceniu, evoluție susținută de persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus și dezvoltarea infrastructurii publice", a menționat Andrei Rădulescu.

"În Zona Euro, încrederea investitorilor s-a ameliorat pentru a treia lună consecutiv în iunie (indicatorul ZEW era marți la la maximul existent din mai 2015), evoluție care exprimă premise de relansare economică cu un ritm puternic după șocul indus de pandemie.

Se evidențiază creșterea indicatorului ZEW din Germania spre cel mai ridicat nivel din februarie 2006, evoluție influențată și de amplele programe anunțate recent pentru susținerea procesului de relansare", conform raportului BT.

Ameliorarea încrederii investitorilor, deciziile recente ale băncilor centrale din SUA și Japonia, informațiile din sfera companiilor și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară marți. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a urcat, indicele pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 3,4%, iar raportul euro/dolar s-a apreciat cu 0,49% la 1.1308 (referința BCE). 

În SUA încrederea constructorilor de case s-a ameliorat în iunie, la 58 puncte, maximul din martie. Industria și comerțul cu amănuntul au crescut în mai cu ritmuri lunare de 1,4%, respectiv 17,7%, pe fondul eliminării graduale a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

Comenteaza