Angajaţii de la Mechel au ieşit în stradă. "Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci!" FOTO / VIDEO

Angajaţii de la Mechel au ieşit în stradă.
Câteva sute de angajaţi ai combinatului metalurgic Mechel Câmpia Turzii au ieşit astăzi în stradă, într-un miting amplu de protest împotriva deciziei grupului rus Mechel de a închide combinatul.

Aproape o mie de protestatari, o parte veniţi de la alte combinate siderurgice din ţară - din Zalău, Copşa Mică, Galaţi, Hunedoara şi Brăila - au pornit în marş de la poarta fabricii până în centrul oraşului, cu pancarte pe care au scris "No job, no money, no problem", "Salvaţi metalurgia românească", "Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci" sau "Vrem guverne implicate, nu guverne surogate".

La miting au venit şi preşedinţii mai multor confederaţii sindicale - Bogdan Hosu, preşedintele confederaţiei Cartel Alfa şi Mircea Scântei, preşedintele federaţiei Metarom din siderurgie, dar şi parlamentarii Alexandru Cordoş (PSD) şi Mircia Giurgiu (independent), acesta din urmă precizând că se află la marş în calitate de sindicalist.

"Niciodată n-am crezut că vom ajunge aici", a mărturisit Florin Borza (36 ani), unul dintre protestatari. "Lucrez în combinat de 14 ani, acolo au lucrat şi mama şi tata, şi toţi patru bunicii. Toţi au lucrat acolo iar eu sunt acum în preaviz, până în 20 septembrie". "Aici lucrau mii de oameni din satele din jur, de la Viişoara până în Frata, iar acum s-a ajuns aici. Dacă se închide combinatul, oraşul va fi unul mort", a adăugat el.

Ioan Gheţi (46 ani) lucrează ca laminator la Mechel şi se află şi el în preaviz. "Soţia nu lucrează, am acasă şase copii. Nu ştiu ce vom face după ce plec din combinat. Ni s-au promis trei salarii compensatorii, dar cât ne pot ajunge ele?", s-a întrebat el.

Amintim, astăzi la Câmpia Turzii a venit şi ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, care aspus că a puricat contractul de privatizare cu care fostul combinat Industria Sârmei a fost vândut în 2003 către Conares Trading, ajunsă ulterior în grupul Mechel. "Din punctul de vedere al privatizării, nu-i putem prinde cu nicio virgulă. Pe primii trei ani totul s-a respectat. N-am crezut, am crezut că nu înţeleg eu şi am trimis specialişti şi de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală să verifice, dar au respectat contractul", a spus ministrul.

Grupul siderurgic Mechel a anunţat că va disponibiliza încă 800 de angajaţi ai combinatului din Câmpia Turzii până la sfârşitul acestui an, urmând ca în fabrică să muncească doar 280 de salariaţi, într-o singură secţie ce va fi subordonată unui alt combinat din grup, Ductil Steel Buzău. Tehnic, astfel, Mechel Câmpia Turzii va fi închisă, în ciuda eforturilor autorităţilor de a încerca ameliorarea situaţiei. Vezi aici detalii despre privatizarea Mechel

Comenteaza