Angajaţii de la Mechel îşi cer banii de la noii acţionari

Angajaţii de la Mechel îşi cer banii de la noii acţionari
Atât persoanele concediate, cât şi politicienii vor să se facă lumină în privinţa combinatului metalurgic. Concediaţii îşi vor salariile compensatorii promise de către foştii acţionari, tot din Rusia.

„Fac parte din ultimul val de disponibilizaţi Mechel CâmpiaTurzii (716 persoane) care, până la data prezentei, nu au primit compensaţia bănească (trei salarii compensatorii), conform contractului colectiv de muncă, respectiv Art. 2 din decizia de încetare a contractului individual de muncă. Având în vedere că ruşii de la Mechel au plecat (?!) şi au venit tot ruşii, vă rugăm să ne sprijiniţi în demersurile noastre pentru obţinerea drepturilor ce ni se cuvin (şi salariile compensatorii au fost mai mari, dar printr-un act adiţional încheiat de comun acord între sindicat şi patronat, fără acordul angajaţilor, s-a ajuns la cele trei salarii, pe care riscăm să nu le mai primim", a relatat un cititor al ZIUA de CLUJ.

Pe de altă parte, senatorul Alexandru Cordoş a solicitat sesizarea instituţiilor statului, reinserţia personalului disponibilizat şi măsuri pentru relansarea economică a zonei Turda - Câmpia Turzii. „Mechel a anunţat că a vândut pentru 230 de lei, circa 52 de euro, cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România. Deşi Mechel şi-a anunţat intenţiile de vânzare încă din toamna anului trecut din cauza pieţei dificile şi a cereri mult sub producţie, totuşi suma rămâne discutabilă în condiţiile în care septembrie Mechel cerea 150 milioane de dolari pentru cele patru capacităţi de producţie din România. Nu trebuie neglijat faptul că banii care se pot obţine doar din distrugerea acestor combinate - practică veche în România - este de ordinul zecilor de milioane de euro", a remarcat Cordoş.
„Cererea iniţială a fost: Mechel Târgovişte - 46 de milioane de dolari, Ductil Steel Buzău - 39 de milioane, Mechel Câmpia Turzii - 33 de milioane, Brăila (Laminorul) - 32 de milioane. La Mechel Câmpia Turzii - altădată Industria Sârmei - lucrau peste 10.000 de oameni şi exporta produse din China până în SUA.

În 2012 Mechel a redus producţia şi forţa de muncă, justificând cererea redusă pentru produsele combinatului. În iunie 2012, Mechel a dispus concedierea colectivă, în trei etape, a 800 de angajaţi, crescând astfel numărul celor câteva mii de disponibilizaţi din ultimii ani", a subliniat parlamentarul. Noul acţionar al combinatelor, Invest Nikarom, a anunţat ieri că Mechel Târgovişte va cumpăra fier vechi pentru a demara procesul de producţie. Acţionarul va reporni producţia la Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea unităţilor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.

Mechel a anunţat că renunţă la toate activele sale metalurgice din România, acţiunile activelor sale româneşti urmând să fie preluate de Invest Nikarom Bucureşti.

 

Comenteaza