Şantierele din sănătate: puţine, dar cu cifre mari

Şantierele din sănătate: puţine, dar cu cifre mari
Domeniul medical şi ştiinţific este, ca număr de proiecte, mult în urma altor segmente care implică investiţii imobiliare, dar stă mai bine în cifre atunci când clasamentele se fac în funcţie de sumele implicate.

Centrul medical Cluj-Napoca a atras proiecte în domeniu, chiar dacă unele au fost blocate, iar în ceea ce priveşte investiţiile din sectorul medical şi ştiinţific judeţul se clasează pe locul 3, în urma capitalei şi a judeţului Iaşi, conform datelor centralizate de compania de consultanţă IBC Focus, care monitorizează şantiere şi proiecte la nivel naţional.

Potrivit datelor centralizate pentru ZIUA de CLUJ, peste o treime din investiţiile derulate în judeţ (36%) în ultimele şapte luni vin din sectorul rezidenţial privat. În proporţii apropiate, IBC Focus a identificat obiective ce fac subiectul domeniilor hotel & relaxare (11%), industrial (13%) şi construcţii sociale şi de comunitate (14%). Tipurile de clădiri cu cea mai restrânsă răspândire sunt din domeniile birouri & comercial (6%), medical & ştiintific (5%) şi retail (2%).La fel ca în cazul sectorului de birouri (semnificativ prin cifrele de investiţii mobilizate de câteva obiective de mari dimensiuni, în ciuda numărului mic de proiecte), domeniul medical implică valori ridicate pentru realizarea acestor proiecte.

„Proporţiile mai mici ale unor domenii sunt de la sine înţelese. E greu ca în număr de investiţii sectoarele medical & ştiinţific sau de retail să concureze cu domenii precum cel rezidenţial, însă în materie de valori ale investiţiilor, construcţiile destinate medicinei şi ştiinţei necesită sume impresionante de bani. De exemplu, la 15 din cele 27 de obiective anunţate în ultimele şapte luni în judeţul Cluj ce fac referire la acest tip de clădiri, am identificat şi valoarea investiţiei, iar valoarea însumată la care am ajuns în cazul acestor 15 obiective depăşeşte 56 de milioane de lei", a explicat Victor Ignat, project manager al IBC. În privinţa investiţiilor din sectorul medical & ştiinţific, judeţul Cluj se clasează pe locul 3, în urma capitalei şi a judeţului Iaşi.
Potrivit datelor IBC, unul dintre cele mai costisitoare proiecte vizează Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei şi sere experimentale, realizat pe Calea Mănăştur pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde valoarea contractului de execuţie se apropie de 24 de milioane de lei. „O altă investiţie importantă se realizează în Turda, pentru Spitalul Municipal. Lucrările de reabilitare a pavilionului central au o valoare estimată de 6,5 milioane de lei şi au fost demarate în ultima parte a anului trecut. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca are în plan extinderea şi realizarea pe str. Ştefan Octavian Iosif a unui centru multifuncţional de servicii sociale integrate pentru persoane vârstnice.

În Gherla lucrările de reabilitare de la centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică au demarat în noiembrie. Contractul atribuit Conimet Impex se ridică la 2,3 milioane de lei. Acestora li se adaugă lucrările de extindere a Institutului Oncologic Ion Chiricuţă, centrul multifuncţional de servicii sociale integrate Ţara Minunilor, modernizarea complexului de servicii pentru recuperarea copiilor cu handicap sever Pinochio, arată datele IBC Focus. În lista investiţiilor din acest domeniu există şi o serie de obiective private, însă într-o proporţie mai restrânsă, iar cele mai multe vin în urma extinderilor sau mansardărilor unor case de locuit şi schimbarea destinaţiei acestora în cabinete medicale sau clinici.

"Una din cele mai mari investiţii din sectorul medical privat a rămas fără finalitate. Spitalul universitar Pelican de pe Calea Turzii a rămas nefinalizat, deşi lucrările au fost realizate în cea mai mare parte", a amintit Ignat. Un alt proiect privat de mari dimensiuni aflat în pregătire la Cluj a fost suspendat recent. Proprietarii clădirii de 22.000 mp ridicate de dezvoltatorul CBC Development Design dar nefinalizate în parcul industrial Tetarom I au renunţat la planurile de a amenaja un complex medical. Clădirea CBC - Global Plaza a fost construită cu destinaţia de centru de afaceri, dar în urmă cu trei ani proprietarii au anunţat că planurile au fost regândite şi că imobilul se va transforma în spital.

La început de 2014, perspectivele s-au schimbat din nou, iar opţiunile valabile acum pentru soarta clădirii sunt reîntoarcerea la funcţiunea de clădire de birouri şi servicii sau vânzarea, investitorii considerând neinteresantă în acest moment afacerea medicală. Un proiect de mari dimensiuni care se va afla în derulare în acest an este noul centru de cercetare-dezvoltare al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy. Compania are bugetate investiţii de 5,5 milioane de euro pentru 2014 pentru acest obiectiv care va apărea pe platforma de pe str. Fabricii.

Comenteaza