Antreprenorul care a vândut Liberty Park Cluj: “Îi admir pe Buffett și pe Ciorcilă”

Antreprenorul care a vândut Liberty Park Cluj: “Îi admir pe Buffett și pe Ciorcilă”
Fostul premier al Moldovei a rămas în România pentru că este în Uniunea Europeană | Foto: Business Review EU

Ion Sturza, fostul premier al Moldovei care a vândut cu 40 de milioane de euro complexul de birouri ridicat pe fosta platformă industrială Libertatea din Cluj-Napoca (LTP), îi are ca modele pe oamenii de afaceri Warren Buffett, Steve Jobs și Bill Gates, iar din România, pe Horia Ciorcilă, Ion Țiriac și frații Adrian și Dragoș Pavăl.

Sturza se consideră capitalist încă din 1987, când în fosta Uniune Sovietică au apărut primele cooperative, iar acum a apărut în “Anuarul 30 de ani de capitalism”, realizat de Wall Street. „Pe atunci se încerca o remodelare a socialismului dur într-unul mai maleabil. De fapt, era o bișnițărie generalizată, mai puțin partea de producție sau servicii. Pe vremea aceea, orice ai fi făcut altceva decât în regimul de stat aducea profit foarte mare”, rememorează Sturza.

În perioada când făcea parte din comitetul de cooperare a URSS cu Austria la Dunăre, l-a cunoscut pe Roman Rauch, din cunoscuta familie cu acest nume, business austriac în industria sucurilor din fructe. „Jackpot-ul vieții mele este că am întâlnit companii foarte bine structurate și cu moralitate în business. Primii 10 ani din business i-am petrecut în zona Germania, Austria, Elveția, unde mi-am educat viziunea, stilul și etica”.

Încă din anii '90 a cochetat cu România, însă abia la începutul anilor 2000 a intrat serios aici, la invitația lui Dinu Patriciu de a-l ajuta în construirea Rompetrol. În 2002 înființează Rompetrol Moldova și devine președinte-director general, iar în 2005 este numit în funcția de vicepreședinte pentru dezvoltare al grupului. În 2006, este ales ca membru în consiliului de administrație, având o contribuție importantă în tranzacția de cumpărare a Rompetrol de către KazMunaiGaz.

În septembrie 2009 părăsește Rompetrol, însă decide să rămână în România. „Am rămas aici pentru că este o piață mult mai matură și mai interesantă decât Moldova, plus că este și parte din piața unică”. În acel an înființează fondul de investiții Fribourg Capital care a făcut mai multe investiții în Moldova și în România, cele mai cunoscute fiind magazinul online Elefant.ro și LTP.

„Mi-am diversificat foarte mult activitățile, fiind în continuare un investitor care nu se îndrăgostește de afacerile pe care le are. Trebuie să investim în consum, însă este o percepție eronată. În curând consumatorul se va deștepta, va fi mai selectiv și mai prudent. Există oportunități în mai toate domeniile: industrie, energie, infrastructură, telecom, banking.

Capitalismul este bazat pe o ideologie liberală, care în ultimul timp s-a epuizat și trebuie să se reinventeze. A stârnit multe revolte și mișcări populiste. Noi suntem într-o fază foarte periculoasă a dezvoltării capitaliste, afectată și de hipsterismul din industria digitală. Marile companii din IT nu vor să fie reglementate, nu vor să plătească impozite, nu înțeleg rolul statului”, explică Sturza.

Deși a avut și are proiecte în tehnologie, rămâne un antreprenor de școală veche, care crede că valoarea adăugată se creează prin acea formulă clasică de interacțiune între capitalul uman și cel financiar, nu pe profit din speculații. Îi admiră pe Buffett, Jobs sau Gates, dar și pe Țiriac, frații Pavăl sau Ciorcilă.

“Surpriza când am venit în România a fost că toți cei pe care îi vedeam la TV sau în presă erau niște oameni de paie sau miliardari de carton. Acum lucrurile s-au mai cernut. Cei care au beneficiat de conjunctură, de noroc, de plesneală sau de relațiile cu un stat slab și corupt au dispărut. Nu antreprenorii vedetă contează pentru economie, ci zecile de mii de oameni anonimi, cu business-uri mici și mijlocii sunt coloana vertebrală și angajatorul numărul unu. De ei depinde viitorul”.

În toate proiectele sale are parteneri-angajați. „Am făcut peste 20 de milionari în euro în proiectele mele. Am foarte multă încredere în angajații de top, care sunt și partenerii mei. Aceștia nu vor acționa în detrimentul intereselor mele”.

Deși, în aparență, nu se implică foarte mult în business-urile pe care le deține, Sturza a dezvoltat un sistem de analiză și supraveghere nonintruziv, dar eficient. „Nici eu nu prea știu câte companii sunt în grupul nostru, dar în fiecare top managerii au un sistem de raportare pe indicatori macro. Am învățat să nu fiu focusat pe moment, ci să mă uit strategic”.

Americanii au cumpărat cinci clădiri 

Dentons, cel mai mare birou de avocatură la nivel mondial, a oferit asistență juridică companiei White Star Real Estate (WSRE) pentru achiziția LTP Cluj-Napoca, estimată la 40 de milioane de euro. WSRE a preluat LTP de la Fribourg Development, deținută de Sturza. LTP include 18.000 mp de foste clădiri industriale, transformate de Fribourg într-un parc tehnologic modern. Cele cinci clădiri de birouri de clasa A sunt certificate ecologic BREEAM. Acestora li se adaugă încă trei hectare de teren pentru dezvoltări viitoare. 

VEZI Cea mai mare casă de avocatură din lume, implicată în tranzacție 

Localizat în nordul municipiului, LTP se bucură de prezența unor chiriași internaționali de renume cum ar fi Siemens, IBM, Majorel și Altran. Aici a fost lansat Spherik Accelerator, care urmărește să îmbunătățească comunitatea locală a start-up-urilor. În LTP lucrau 1.700 de persoane, dintre care 200 străini relocați, iar până la sfârșitul anului trecut se estimau 2.000 de angajați care să își desfășoare activitatea aici.

LTP, ce reimaginează fostul activ al fabricii de mobilă Libertatea, a fost lansat în 2013, în urma unei investiții de 15 milioane de euro. WRSE și partenerul său, un fond de investiții al unei importante universități din SUA, au dezvoltat un consorțiu pentru achiziția LTP și dezvoltarea ulterioară a proiectului. WSRE va gestiona atât proprietatea existentă, cât și dezvoltarea următoarelor faze. 

Comenteaza