Antreprenorul Dorel Goia construiește un reciclator de PVC de 5 milioane de euro

Antreprenorul Dorel Goia construiește un reciclator de PVC de 5 milioane de euro
Antreprenorul Dorel Goia construiește un reciclator de PVC de 5 milioane de euro
Antreprenorul Dorel Goia construiește un reciclator de PVC de 5 milioane de euro

Omul de afaceri clujean Dorel Goia va aloca aproape 5 milioane de euro pentru construirea celui mai mare reciclator de PVC rigid din România.

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcții cu capital românesc, a anunțat înființarea unei companii specializate în reciclare: TeraPlast Recycling (TPR), în urma desprinderii din TeraPlast SA a liniei de business reciclare. Acest pas vine ca urmare a necesității de a privi reciclarea ca business independent, în contextul dorinței grupului de a-l dezvolta.

„În Europa, piața deșeurilor de PVC rigid reciclat în 2018 a fost de 480.000 de tone, în contextul în care maximum 20% se reciclează. Asta înseamnă că 2 milioane de tone, adică 2 miliarde kg, au rămas în natură. Produsele din PVC rigid au o durată de viață de 30-50 de ani. E ușor să estimăm unde vom ajunge în următorii 10 ani dacă nu luăm măsuri concrete în ceea ce privește reciclarea. În acest context, TPR este răspunsul la o necesitate la nivel european și o cale prin care România face pași importanți în domeniu. Compania se poziționează pe locul 1 în România și în top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, după capacitatea de procesare de 12.000 tone anual” a declarat Dorel Goia, președintele TeraPlast.

Gestionarea impactului pe care activitatea TeraPlast îl are asupra mediului face parte din politica de guvernanță corporativă a companiei, aceasta făcând pași importanți în reducerea amprentei de carbon, prin eficientizare energetică și creșterea cantității de materiale pe care le reciclează.

„Promovăm importanța reciclării PVC-ului rigid, atât postindustrial, cât și postconsum și ne-ar plăcea să vedem că inițiativa noastră va inspira mediul de afaceri autohton în această direcție. Valoarea transferului liniei de business este de 4,8 milioane de euro” a adăugat Dorel Goia.

Deșeurile sunt procesate folosind tehnologii și facilități avansate de reciclare, cu utilaje de ultimă generaţie achiziţionate de la producători de profil, din Germania și Italia. În perioada august 2018 – martie 2019, secția de reciclare, devenită TPR, a avut o medie lunară procesată de 650 tone PVC rigid. Materialul reciclabil provine din producția proprie și din achiziții. Anul trecut, 54% din materia primă procesată a provenit din Europa (Olanda, Danemarca, Italia) și doar 46% din România.

„Suntem convinși că Ministerul Mediului își va îndeplini menirea și va introduce obligativitatea ca firmele de colectare să nu îngroape deșeurile din PVC rigid, ci să le vândă. Pentru TeraPlast e de preferat să cumpere din România, decât să plătească 2.000 de euro pentru un transport de 20 de tone din Olanda”, spune Goia.

Din perspectiva originii, 52% din totalul de deșeu din PVC rigid procesat în 2018 a fost post-consum, iar 48% a fost de origine postindustrială. Produsul rezultat este de calitate superioară datorită tehnologiei de care compania dispune și este disponibil spre comercializare către terți.

Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător de materiale de construcții, cu capital românesc. Portofoliul de produse este structurat pe șase linii de business: instalații, profile de tâmplărie, granule, panouri termoizolante, ferestre & uși și țiglă metalică (brandul Wetterbest).

Grupul a deschis în 2017 TeraSteel Serbia, prima fabrică aflată integral în proprietatea unei firme românești, inaugurată după 1990. Din 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA - este listată la Bursa de Valori București.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza