Apartamentele din Cluj, cele mai scumpe din provincie. Cu cât au scăzut preţurile

Apartamentele din Cluj, cele mai scumpe din provincie. Cu cât au scăzut preţurile
Apartamentele din Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe din provincie, arată un studiu realizat de compania de evaluare imobiliară Darian.

Pe primul loc în clasamentul preţurilor la apartamentele vechi se situează Capitala, cu o medie de 959 eur/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 956 eur/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 865 eur/mp, arată Darian.

Dacă în ultimii 5 ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41% - cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an în perioada de început a crizei - în ultimul an scăderea a fost de 2%.

Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, aceasta fiind de aproximativ 1%, se menţionează în studiul citat.


Preţurile apartamentelor noi la nivelul întregii ţări au înregistrat o scădere uşor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.

Potrivit cercetării, Capitala deţine supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, preţul mediu fiind de aproximativ 1.140 eur/mp (singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 eur/mp), în scădere cu aproximativ 44% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 1,5% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

"Preţurile la nivel naţional au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi", spune Adrian Crivii, preşedintele Darian. "Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul "Prima Casă" cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de 2 camere. Într-un interval de aproximativ 5 ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin Prima Casă, a cunoscut o scădere de aproximativ 32 - 33".

La nivel naţional, cea mai accentuată scădere de preţ în primul semestru al anului în 2013 faţă de S1 2013 s-a consemnat la preţurile terenurilor. Preţul mediu s-a diminuat cu 7% în ultimele 12 luni şi cu 60%, din 2008 încoace.

Etichete
Comenteaza