Apartamentele din Cluj-Napoca, tot mai râvnite de oameni. Locuințele s-au scumpit cu până la 50% în ultimii patru ani

Apartamentele din Cluj-Napoca, tot mai râvnite de oameni. Locuințele s-au scumpit cu până la 50% în ultimii patru ani

Investițiile actuale și viitoare făcute în Cluj-Napoca fac municipiul să fie si mai „vânat” pe piața imobiliară.

Interesul pentru apartamentele din Cluj-Napoca a crescut spectaculos în acest an. Polul imobiliarelor din România este într-o dezvoltare continuă prin prisma investițiilor publice și private.

În primele trei trimestre din 2023, avansul înregistrat la nivelul cererii pentru apartamentele de vânzare a ajuns la 29%, dacă ne raportăm la intervalul similar al anului trecut, potrivit datelor imobiliare.ro prezentate în cadrul unui eveniment la Cluj-Napoca.

Dacă analizăm strict intervalul iulie-septembrie 2023, creșterea este de 21% față de aceeași perioadă din 2022.

Proprietarii cer cu până 51% mai mult pe apartamentele din Cluj-Napoca față de acum 4 ani

Potrivit sursei citate, prețul mediu solicitat pentru apartamentele listate pe piață a ajuns la 2.432 de euro/mp și s-a majorat, la rândul său, cu până la 51% în ultimii patru ani. Față de anul trecut scumpirile au fost mai temperate, cu doar 3%. În momentul de față, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cei care vor să-și cumpere o locuință.

Apartamentele din Cluj-Napoca, tot mai râvnite de oameni. Locuințele s-au scumpit cu până la 50% în ultimii patru aniSursă: imobiliare.ro

Investiții publice de 4 miliarde de euro sunt direcținate către aeroport, șoseaua de centură, spitalul regional, dar și către proiectul metroului care ar urma să aibă un impact direct asupra pieței imobiliare locale.

În prezent există un nivel limitat de noi oferte de terenuri pentru dezvoltare. Prețurile pentru loturile autorizate se situează între 80-120 euro/mp pentru dezvoltările logistice, 225-400 euro/mp pentru dezvoltări de retail și între 1.000-2.000 de euro/mp pentru dezvoltările mixed-use (rezidențial și retail), așa cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Șimon, Iuga & Partners.

Un proiect major de reconversie urbană atrage investiții private ce depășesc 500 de milioane de euro. Compania Iulius propune transformarea fostei platforme industriale Carbochim într-un ansamblu mixed-use. Investiția ar urma să depășească jumătate de miliard de euro.

„Investiția este aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a orașului și va oferi Clujului 14 hectare care acum sunt de tip industrial și inactive”, a explicat Sorin Guttman, Proiect Manager, Proiectul regenerare urbană – Platforma Carbochim în cadrul evenimentului.

Expansiunea la nivel local continuă și în sectorul hotelir. În următorii trei ani sunt în curs de dezvoltare patru proiecte hoteliere de 3 și 4 stele cu un număr total de 600 de camere noi. În perioada 2024-2026, Cluj-Napoca va avea cel mai mare volum de dezvoltare hotelieră din România, potrivit datelor Est Hospitality prezentate în cadrul evenimentului „Cluj-Napoca Real Estate Roundtable”.

Conform imobiloiare.ro, dezvoltarea economică este susținută, totodată, de o infrastructură modernă de lucru. Stocul total de clădiri de birouri clasa A din Cluj este de 340.000 mp, cu proiecte în lucru estimate la 75.000 mp. Stocul de retail include aproximativ 150.000 mp. Clujul înregistrează, de asemenea, un stoc modern de spații industriale și logistice ce totalizează 420.000 de mp.

Comenteaza