Apartamentele din Cluj s-au scumpit cu aproape 4% în februarie / Analiștii așteaptă să se facă simțit EFECTUL UCRAINA

Apartamentele din Cluj s-au scumpit cu aproape 4% în februarie / Analiștii așteaptă să se facă simțit EFECTUL UCRAINA
| Foto: randyjournalism/Pixabay.com

Apartamentele din „orașul de cinci stele” au înregistrat, în februarie, cea mai mare creștere a prețului pe metru pătrat din România, atât pentru locuințele vechi, cât și pentru cele noi. Dinamica pieței imobiliare ar putea fi influențată de invazia rusă dn Ucraina.

Războiul din Ucraina a determinat, pe final de februarie, o scădere a cererii pentru apartamente, cel puțin la nivelul Bucureștiului, de altfel singurul pol urban major din România unde apartamentele s-au depreciat în februarie, în medie cu 1,1%.

La Cluj-Napoca, prețul apartamentelor a crescut cu 3,9% în februarie, față de luna precendentă, ajungând la o medie de 2.236 de euro pe metru pătrat util (față de 2.153 de euro/mp în ianuarie). De menționat că valoarea actuală este cu 21% mai mare decât cea valabilă în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.848 de euro pe metru pătrat – aceasta fiind cea mai mare diferență anuală de preț dintre cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro.

În Cluj-Napoca, majorări de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 3,2% (de la 2.141 la 2.209 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 4,3% (de la 2.163 la 2.256 de euro pe metru pătrat), potrivit indicelui imobiliare.ro, citat de economedia.ro.

Creștere ușoară a prețurilor la nivel național

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară pentru o asemenea unitate locativă a ajuns la 1.609 de euro pe metru pătrat util la finele lui februarie, față de 1.596 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie. Comparativ cu perioada similară din 2021, când un apartament putea fi achiziționat cu 1.358 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu 18,5% mai mare.

„O creștere medie pentru ultimele 12 luni de 18,5% la nivel național este considerabilă. Ne așteptăm la o decelerare pe perioada strict următoare ca urmare a impactului emoțional pe care îl au evenimentele din regiune. Totuși, pe termen mediu, pe fondul unei cereri apreciabile în special pe segmentul nou și al creșterii costurilor de construcție, ne așteptăm ca apartamentele să continuă să se scumpească ”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro, citat de Economedia.

Capitala continuă să piardă teren în fața Clujului

Așadar, capitala a consemnat o scădere a prețului, acest aspect fiind susținut atât de segmentul rezidențial nou, cât și de cel vechi.

Astfel, pe parcursul lui februarie, apartamentele disponibile spre vânzare în București s-au depreciat, per ansamblu, cu 1,1% în Capitală: acestea costă acum, în medie, 1.609 de euro pe metru pătrat util, față de 1.627 de euro pe metru pătrat luna trecută. Acest fapt e provocat, probabil, de scăderea cererii, cauzată, pe final de lună și de începutul invaziei ruse a Ucrainei. Totuși, comparativ cu perioada similară din 2021, când o locuință la bloc costa, în medie, 1.395 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preț este cu 15,3% mai mare. În februarie 2022, apartamentele vechi din București s-au depreciat cu 0,1%, de la 1.563 la 1.562 de euro pe metru pătrat; prețurile celor nou-construite, pe de altă parte, au scăzut cu 1,8%, de la 1.745 la 1.713 euro pe metru pătrat.

Comenteaza