Apel pe traseul Autostrăzii Transilvania. "Vrem urgent protecție fonică!"

Apel pe traseul Autostrăzii Transilvania. "Vrem urgent protecție fonică!"
Zona lacustră străbătută de șoseaua de mare viteză | Foto: Marius Crișan

Un grup de clujeni cere instalarea de urgență a panourilor de protecție împotriva zgomotului produs pe Autostrada Transilvania pentru medii naturale precum lacurile de la Ciurila.

"Știați că A3, pe segmentul Turda - Gilău, nu are nici un panou de protecție fonică? Ați observat asta, oare? Și nu a avut niciodată. De prin 2009, de când a fost ea dată în folosință și ar fi trebuit să le instaleze constructorul, apoi administratorul, că așa e normal, dar nu a vrut nimeni, că nu se aude, dom'le, nimic. Nici unul nu are. Nicăieri. Deși e secondată de sate și de comunități locuite.

Cui îi pasă? Știți ce se întâmplă cu zgomotul, când e creat într-o zonă de vale, cum e cea traversată de A3 pe acest segment? Se propagă și se amplifică, desigur. Și o face în ciuda miniciunilor și pretențiilor de norme de protecție de mediu, de țară europeană, de fasoane de Smart Orice și Metropola Unicorn.

O face și în lipsa oricăror hărți de zgomot, care-s obligatorii, o face oricum. Vă rog semnați această petiție și susțineți intrarea în normalitate a unor comunități locuite, dar mai ales pentru protecția unei zone faine care e la doi pași de Clujul Smart City!", a îndemnat inițiatoarea petiției, Alina Chiriac.

Conținutul petiției
 
"Cerem protecția de urgență cu panouri fonoabsorbante a satelor situate de-a lungul A3, pe segmentul Turda - Gilău. De ce este important? În ciuda faptului că panourile fonoabsorbante există pe stocul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii refuză instalarea lor, din motive birocratice necunoscute, și se invocă nevoia refacerii recensământului de mașini.

În virtutea legii nr. 121/2019, privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, și a ordinului nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică, privind mediul de viață al populației, solicităm instalarea panourilor existente cu prioritate pe zonele de poduri (podul peste pârâul Pruniș, pârâul Ciurila) și în dreptul zonelor turistice, cum ar fi cea a lacurilor de agrement Ciurila.

În virtutea legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, solicităm, de asemenea, planurile și calendarul de activități privind protecția fonică a tuturor satelor aflate pe traseul A3, segmentul Turda - Gilău".

Comenteaza