Arhitectul Clujului, povestea calculelor de rezistență și stabilitate a Barajului Tarnița: ”După ce au introdus toate datele în calculator... surpriză mare”

Arhitectul Clujului, povestea calculelor de rezistență și stabilitate a Barajului Tarnița: ”După ce au introdus toate datele în calculator... surpriză mare”
| Foto: https://www.facebook.com/claudiu.salanta.1/

Barajul Tarnița, de pe Valea Someșului Cald din județul Cluj împlinește la anul 50 de ani de când a fost pus în funcțiune. Claudiu Salanță, arhitect-șef la Consiliul Județean Cluj, spune povestea calculelor de rezistență și stabilitate a barajului. 

”În urma cu peste 10 ani, pe vremea când profesam în mediul privat, am avut ocazia să-l cunosc pe dl. ing. Christidis - proiectantul barajului. La una dintre întâlniri mi-a povestit o întâmplare cu proiectarea barajului.

Barajul este din beton, în dublu arc și reprezenta ceva inedit la momentul proiectării fiind cel mai zvelt din ţară. Povestea spunea că, la câțiva ani după darea în folosință a barajului, Institutul de Studii și Proiecte Hidrotehnice (ISPH) București a fost dotat cu un calculator. Acesta urma să fie folosit la realizarea calculelor de rezistentă și stabilitate a barajelor.

Dl. Ing. Christidis, împreună cu colegii dânsului, au zis că profită de ocazie să-și testeze calculele de la barajul Tarnița. După ce au introdus toate datele în calculator... surpriză mare. Rezulta că barajul nu rezistă (asta deși era de câțiva ani executat).

După două zile și două nopți de verificare a datelor, s-a găsit greșeala - era introdus greșit un parametru în calculator. S-a remediat și calculele au coincis cu cele de pe hârtie. La anul se împlinesc 50 de ani de când a fost pus în funcțiune. Respect dl. Christidis! Avem oameni valoroși!”, relatează arhitectul Claudiu Salanță.

Câteva date despre baraj:

- 97 m înălțime
- 237 m lungimea coronamentului
- 220 hectare suprafața lacului
- 70,3 milioane mc de apă
- 70 m adâncimea apei
- 4 m la vârf si 11 m la bază

Comenteaza