“Asasin economic” american: "România are o istorie a miracolelor". Ce duce Clujul spre "o economie a vieţii"

“Asasin economic” american:
Economia lumii este un eşec total. Am creat o "economie a morţii" pe care trebuie să o transformăm într-o "economie a vieţii", susţine economistul american John Perkins, aflat la Cluj.Cu toate acestea, România este pe calea cea bună, crede el: dezvoltarea IT&C-ului, a tehnologiei, a artei şi a muzicii reprezintă cheia unei economii sustenabile.

Prezent la Cluj pentru a susţine o conferinţă pe tema "Criza economică globală - cauze şi soluţii", John Perkins, autorul controversatului bestseller "Confesiunile unui asasin economic", este de părere că omenirea se îndreaptă spre autodistrugere, economia globală fiind un eşec total.

Dacă, în trecut, sistemul economic a dus la numeroase progrese tehnologice, în prezent este un sistem economic "al morţii", axat pe uciderea celorlalte fiinţe umane, pe de o parte, şi pe distrugerea pământului şi a resurselor, pe altă parte.

"Economia mondială este un eşec, iar când ai o astfel de economie, ai parte de multe recesiuni, din care îţi revii, dar care, la un moment dat, te vor distruge. Noi am creat o economie a morţii. 21% din bugetul SUA merge către Armată, pentru uciderea altora. Nu putem continua aşa. Trebuie să ne îndreptăm spre o economie a vieţii, trebuie să găsim soluţii, să reparăm ce am stricat, să găsim tehnologii noi care să ducă la o lume nepoluată, să găsim noi mijloace de transport, noi forme de energie, noi modalităţi de comunicare, de marketing. Trebuie să transformăm lumea într-o economie a vieţii; este vorba de a duce o viaţă mai prosperă şi mai sustenabilă nu doar pentru noi, ci pentru toate vieţuitoarele pământului", susţine Perkins.

Mai mult, sistemul este dominat de corporaţii ale căror unic interes este maximizarea profiturilor, fără să fie interesate de impactul social şi de mediu adus. Pentru a evita autodistrugerea, este imperios necesară mobilizarea forţelor pentru a crea ceea ce el numeşte o "economie a vieţii", prin care fiecare fiinţă să aibă o existenţă sustenabilă.

"Avem, pentru prima data, o economie cu adevărat globală, însă care este dominată de corporaţii. Ele afirmă că ar considera Franţa, Germania sau Marea Britanie casă, însă unicul lor interes este maximizarea profiturilor şi controlul întregului glob, fără să ţină cont de impactul social şi de mediu. Totuşi, sunt dependente de noi, de piaţa de desfacere, corporaţiile supravieţuiesc pentru că le susţinem cumpărându-le produsele, dându-le bani, lucrând pentru ele. Noi trebuie să schimbăm acest lucru, trebuie să ne mobilizăm pentru a le învinge. Corporaţiile trebuie să aibă şi un profit, dar trebuie să-şi folosească resursele pentru a servi interesul public. Trebuie să maximizeze interesul pentru Pământ şi astfel să ducă la o economie a vieţii", a adăugat el.

În acest context, economistul american consideră că România a făcut un important pas în faţă spre dezvoltarea unei economii sustenabile prin acţiunile luate împotriva mineritului cu cianură la Roşia Montană, luptând astfel împotriva unor corporaţii ca Chevron şi Gabriel Resources.

"Trăim acum în timpul celei mai mari revoluţii ce a avut loc până acum, mai mare ca revoluţia industrială sau cea a tehnologiei: este vorba de revoluţia conştiinţei. Voi aţi început să luptaţi deja prin faptul că ţineţi piept companiei Chevron. Acţiunile întreprinse împotriva proiectului de minerit de la Roşia Montană arată că înţelegeţi gravitatea fenomenului, că vă îndreptaţi spre o economie a vieţii", este de părere Perkins.

Întrebat care sunt modalităţile prin care România şi Clujul, în particular, s-ar putea îndrepta spre o astfel de economie sustenabilă, „asasinul economic" a precizat că dezvoltarea continuă a IT&C-ului, a tehnologiei, a artei şi a muzicii, domenii aflate deja în plin avânt, atât la Cluj, cât şi în restul ţării, reprezintă cheia succesului.

"Dezvoltarea de noi tehnologii axate pe purificarea apelor ar putea ajuta; de asemenea, fiecare student care absolveşte o universitate, fiecare tânăr antreprenor poate fi parte din schimbare. Aceştia ar trebui sprijiniţi ca să ajungă viitorii lideri, să dezvolte noi industrii şi noi tehnologii care să creeze o economie a vieţii. Aveţi deja un sector puternic dezvoltat al IT&C-ului, al artei şi al muzicii. Investiţi în ele, sprijiniţi în continuare acele proiecte. Artiştii au capacitatea să sensibilizeze publicul cu privire la aceste aspecte. E important ca toată lumea să-şi urmeze pasiunile şi una dintre pasiunile voastre trebuie să fie să vedeţi ce poate ţara aceasta să facă. E importat să luaţi legătura cu alţi oameni şi să vă asociaţi în susţinerea unor obiective. Nu în ultimul rând, România are o istorie a miracolelor, toate bisericile, toate mănăstirile din ţară vorbesc de miracole. Şi ele chiar se întâmplă", a mai afirmat el.

Conferinţa a cărui protagonist a fost John Perkins a fost organizată de către Universitatea Babeş-Bolyai în parteneriat cu Asociaţia Pachamama România și Asociaţia Heritage, Partener UNESCO.

Având studii economice, John Perkins a lucrat la Banca Mondială şi a cunoscut din interior tot sistemul bancar internaţional. Perkins este scriitor, co-fondator şi preşedinte al Pachamama Alliance, o alianţă care luptă să educe şi să inspire persoane de pe tot globul în vederea creării unei lumi înfloritoare, echitabile şi durabile. Şi-a petrecut ultimii zece ani călătorind peste tot în lume, iar turneul său în România durează zece zile, timp în care va susţine diverse conferinţe pe teme economice şi în alte oraşe din ţară. Fascinat de aspectele spirituale ale societăţilor cu care a intrat în contact, a vizitat deja mai multe mănăstiri din ţară, care i-au lăsat o puternică impresie pozitivă, catalogând România ca fiind o "ţară a miracolelor".

Comenteaza