Au cerut concediu medical, deşi sunt şomeri. Ce beneficii au şi cât îi costă pe contribuabili VIDEO

Au cerut concediu medical, deşi sunt şomeri. Ce beneficii au şi cât îi costă pe contribuabili VIDEO
Un număr de 700 de persoane din judeţul Cluj au solicitat concediu medical, deşi se află în şomaj.

Jumătate dintre ei sunt foşti angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii. AJOFM Cluj a cerut deja Casei Judeţene de Sănătate să verifice situaţia. Cei care apelează la această metodă au mai multe beneficii: îşi prelungesc perioada de şomaj, iar în timpul concediului medical pot primi lunar sume care ajung şi la 4.000 de lei. La Cluj, şomerii care se află în concediu medical încasează de la stat 350.000 de lei lunar, arată datele oficiale.

720 de persoane aflate în evidenţa AJOFM Cluj sunt în concediu medical. Aproape jumătate sunt disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii. Oamenii apelează la metoda concediilor medicale în timpul şomajului pentru că în acest fel pot primi sume de bani care reprezintă 80% din salariile câştigate în ultimele 6 luni, inclusiv cele compensatorii, faţă de maxim o mie de lei, la cât ajunge indemnizaţia de şomaj.

E vorba de 720 de persoane care au beneficiat de 2.400 de concedii medicale total judeţ, dintre aceştia 40% reprezintă doar foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii.

Şomerii clujeni care se află în concediu medical încasează de la stat 350.000 de lei lunar, arată statisticile. Concediile medicale ale foştilor angajaţi de la Mechel afectează nu doar bugetul statului, ci şi proiectul combinatului social din localitate, finanţat din fonduri europene.

"Acest lucru afectează şi proiectul combinatului social având 600 de persoane, faţă de 743 cât sunt în grupul ţintă înseamnă o reducere cu 20% a proiectului, adică cele 600 de persoane înseamnă 80% Asta înseamnă că se diminuează şi proiectul", explică directorul AJOFM Cluj Daniel Don.

AJOFM Cluj a trimis o adresă Prefecturii şi Casei Judeţene de Sănătate, prin care cere verificarea concediilor medicale.

"AJOFM a transmis Instituţiei Prefectului o informare legată de situaţia concediilor medicale de care au beneficiat şomerii de le Mechel care a fost comunicată spre informarea instituţiei noastre. Structura de control din cadrul CAS are competenţe de a verifica modul de eliberare a certificatelor de concedii medicale", spune purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Crina Grozav.

Din ce în ce mai mulţi clujeni îşi iau concedii medicale. În primele cinci luni ale anului, CJAS Cluj a înregistrat o medie lunară de 13.000 de concedii pe vaz de boală. "Se constată o creştere a numărului de concedii medicale", spune Grozav. "În anul 2012 a fost raportat de medici o medie lunară de aproximativ 11.000 de concedii medicale, iar în primele cinci luni ale lui 2013 media lunară a fost de peste 13.000".

În cazul în care există suspiciuni de fraudă, Colegiul Medicilor va trebui să anchezete modul au fost diagnosticaţi pacienţii.


Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Rareş Râşnoveanu

 

Comenteaza