Austriecii au primit iluminatul public al Clujului pe 15 ani. Consiliul Concurenței: scurtați contractele!

Austriecii au primit iluminatul public al Clujului pe 15 ani. Consiliul Concurenței: scurtați contractele!
Municipalitatea clujeană a alocat anul trecut 2,5 milioane pentru iluminatul festiv al orașului | Foto: Primăria Cluj-Napoca

O companie austriacă este beneficiara contractului de servicii de iluminat public pentru care municipalitatea clujeană alocă peste 15 milioane de euro în perioada 2007-2022 (medie de 1 milion de euro pe an). Consiliul Concurenței din România (CCR) avertizează primăriile să scurteze contractele la 5 ani: în perioada derulării lor piaţa rămâne închisă pentru concurenţă.   

Raportul CCR relevă că municipiul Cluj-Napoca (suprafaţă - 179 km pătrați, 322.572 locuitori), a încredințat contractul de iluminat public societăţii Elin Gmbh & Co, acesta fiind atribuit în 2007, pe 15 ani. Elin Austria, sucursala Cluj-Napoca, are ca domeniu de activitate principal lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale și a fost înfiinţată în 2008.

Aceasta administrează sistemul de iluminat public din Cluj-Napoca. Cifra sa de afaceri s-a diminuat la jumătate în perioada 2015-2017: de la 5,6 milioane de lei la 2,4 milioane. Societatea al cărei administrator este Thomas Dworschak avea 115 angajați în 2018, conform portalului financiar Termene.ro.

Compania care administrează acum iluminatul public în reședința de județ a Clujului se numea inițial VA Tech, fiind o filială a Siemens Austria. După mai multe modificări ale diviziilor din grupul german, a devenit Elin GMBH & Co KG, din 2011 fiind înglobată în grupul Ortner.  

Elba are contract pe un sfert de secol

În România, contracte pentru perioade mai mari decât Clujul le aveau doar asocierea Elba Com – Elba SA la Arad (25 de ani), Luxten Lighing la București și la Oradea (câte 20 de ani), aceeași companie beneficiind de o înțelegere de 15 ani la Piatra Neamț. În Slatina, Reșița, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Alexandria, societăți publice aveau contracte pe o perioadă nedeterminată.  

“În ceea ce priveşte iluminatul festiv, în perioada analizată, sumele plătite de către municipii, determinate din punct de vedere valoric, au fluctuat puternic, lideri fiind inclusiv municipii cu număr de locuitori mic. Procentual, în 2016, Cluj-Napoca a plătit 10,4% din suma totală plătită la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ pentru iluminatul festiv, fiind urmat de Baia-Mare şi Constanţa, cu 8%, şi de Galaţi şi Brăila, cu 7%”, conform CCR.

Blochează concurența pe termen lung

Instituția de concurență a recomandat autorităţilor locale să compatibilizeze ca durată contractele pentru serviciul de iluminat public, cu prevederile legislaţiei în domeniu, luând în considerare investiţiile pe care operatorul este obligat să le facă. Este una dintre recomandările făcute în urma derulării anchetei sectoriale pe piaţa serviciilor publice de iluminat existente la nivelul reşedințelor de județ.

“În cazul contractelor pentru iluminat public atribuite prin încredințare directă, durata lor ar trebui limitată la maximum cinci ani, având în vedere că în perioada derulării contractului piaţa rămâne închisă pentru concurenţă. Serviciul de iluminat public face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice, fiind desfăşurat la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), sub coordonarea şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale.

Ca urmare, UAT sunt singurele în măsură să stabilească, pentru cetăţenii din raza lor de competenţă, dacă este în beneficiul acestora să atribuie serviciul public de iluminat prin proceduri concurenţiale sau trebuie să intervină, atribuind direct prin hotărâre de dare în administrare către un serviciu cu personalitate juridică aflat în subordinea consiliului local”, conform CCR.

În urma analizei, instituția a recomandat autorităţilor publice locale să se asigure că nici prin contractul de delegare şi nici printr-un alt act nu i se transmite operatorului posibilitatea de a se autoreglementa (de a decide zonele în care va face investiţii, valoarea iluminatului festiv şi locurile de amplasare).

CCR a sugerat autorităţilor locale să acorde o importanţă mai mare modalităţii de elaborare a documentaţiilor de atribuire şi alegerii criteriilor de participare, astfel încât să nu fie influenţat incorect rezultatul licitaţiilor.

Primăria clujeană, mai generoasă cu iluminatul festiv

Din cele 41 de reşedinţe de judeţ, 29 au atribuit contractele pentru iluminatul public prin proceduri concurenţiale către firme cu capital privat, opt au încredinţat serviciul către operatori cu capital public (trei companii, cinci servicii cu personalitate juridică), trei către operatori cu capital public (pentru mentenanţă) şi către operatori cu capital privat (pentru iluminat festiv), iar un municipiu, către un operator cu capital privat (pentru mentenanţă) şi către un operator cu capital public (pentru iluminat festiv).

Sumele plătite de reşedinţele de judeţ pentru serviciile de iluminat public fluctuează mult de la an la an. Dacă în 2016 valoarea plătită pentru serviciul public de iluminat la nivelul tuturor a fost de 196 milioane de lei, în 2017 suma a crescut cu 29%, pentru ca în 2018 să revină la un nivel apropiat de cel din 2016, 200 de milioane.

La iluminatul festiv sumele plătite de către municipii au fluctuat mult în ultimii ani: 24,6 milioane de lei în 2016, 35,3 milioane în 2017 și 31 de milioane în 2018. CCR a constatat că sumele alocate de fiecare municipiu pentru iluminatul festiv au fost mari, chiar peste 50% din valoarea totală a contractelor anuale pentru serviciile de iluminat public.

În 2017, în serviciului comunitar de iluminat public îşi desfăşurau activitatea 626 de operatori, iar fiecare putea să participe la licitaţiile din orice comună, oraş, municipiu. Numărul lor a înregistrat o creştere faţă de anii anteriori, având în vedere că în 2015 erau 588 operatori, iar în 2013 erau 578.

Top cheltuieli iluminat public (2018)

1. București 69, 2 mil. lei
2. Arad 15,0 mil. lei
3. Brașov 13,1 mil. lei
4. Oradea 9,0 mil. lei
5. Craiova 8,4 mil. lei
6. Cluj-Napoca 6,4 mil. lei
7. Brăila 6,1 mil. lei
8. Constanța 5,8 mil. lei
9. Pitești 5,8 mil. lei
10. R. Vâlcea 4,0 mil. lei

Top iluminat festiv (2018)

1. București 12,9 mil. lei
2. Constanța 5,1 mil. lei
3. Cluj-Napoca 2,5 mil. lei
4. Arad 2,4 mil. lei
5. Baia Mare 2,3 mil. lei
6. Galați 2,0 mil. lei
7. Ploiești 1,6 mil. lei
8. Craiova 1,5 mil. lei
9. Alba Iulia 1,4 mil. lei
10. Buzău, 1,1 mil. lei

Sursa: CCR

Comenteaza