Autoturismele de Cluj înregistrează o daună medie de 5.000 de lei

Autoturismele de Cluj înregistrează o daună medie de 5.000 de lei
Automobilele înmatriculate în Cluj de către persoanele fizice aveau o rată medie a daunei de 5,2% în perioada 2013-2015 şi o valoare a daunei de peste 4.900 de lei, iar maşinile înmatriculate de persoanele juridice din judeţ, o rată de 11,8%, cu o valoare medie de aproape 7.900 de lei.

Primele trei judeţe în privinţa valorii daunei medii în caz de accidente rutiere sunt, în cazul persoanelor fizice, Suceava (9.401 lei), Sălaj (9.192 lei), Călărași (8.127 lei), iar în cazul persoanelor juridice Suceava (16.338 lei), Arad (11.551 lei), Satu Mare (11.047 lei).

Analiza Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) relevă că la cele fizice frecvenţa daunei creşte proporţional cu capacitatea cilindrică a autovehiculului (de la 3,78% sub 1.200 cmc la 7,91% peste 2.500 cmc) şi scade odată cu creşterea vârstei deţinătorilor (de la 6,14% sub 25 de ani la 4,59% peste 40 de ani).

S-a constatat că segmentul vehiculelor de tipul cap-tractor deţinute de persoane juridice înregistrează cea mai mare frecvenţă a daunei (15,87%), precum şi cea mai ridicată valoare a daunei medii (18.564 lei).

ASF a solicitat companiei de consultanță Milliman să efectueze o analiză independentă ce a avut printre obiective determinarea unor repere de referință la nivelul pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) privind dauna medie și frecvența medie a daunei, pe date comparabile pentru cele nouă societăți autorizate să le practice. 
 
Au fost furnizaţi indicatori principali de daunalitate, la nivel de societate autorizată să subscrie riscuri de răspundere civilă auto agregate la nivel de piață: frecvența daunelor, dauna medie, rata daunei, prima de risc. Acest demers s-a bazat pe informațiile referitoare la prime și daune brute de reasigurare, precum și pe structura detaliată a tarifelor de prime actuale furnizate de către societățile de asigurare. 
 
În cadrul studiului au fost analizate tarifele notificate pentru 2016, prin compararea primei de risc obținute în baza frecvenței și daunei medii cu prima de tarif notificată, având în vedere cheltuielile cu comisioanele și administrarea poliţelor.

Sunt utilizate informaţii furnizate de cele nouă societăţi autorizate la RCA: Allianz-Țiriac, Asirom, Carpatica, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig, Uniqa, precum și o analiză pe date agregate la nivel de piață.
 
Frecvenţa daunei şi dauna medie au fost analizate în raport cu cei mai utilizaţi factori de tarifare, fiind selectate, în cazul persoanelor fizice, vârsta, judeţul, tipul vehiculului, capacitatea cilindrică, iar pentru persoanele juridice judeţul, tipul vehiculului şi masa maximă autorizată.

Analiza va fi realizată cu o periodicitate de şase luni. ASF va publica lunar evoluţia primelor RCA la nivelul autovehiculelor de transport, rezultată din notificările transmise de societăţile de asigurare.

Comenteaza