Banca Națională despre monedele virtuale: "Sunt active extrem de riscante, care pot genera pierderi financiare"

Banca Națională despre monedele virtuale: "Sunt active extrem de riscante, care pot genera pierderi financiare"

Banca Națională a României (BNR) a constatat menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale (cripto-active) și atrage atenția că acestea reprezintă active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

"Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

La nivel european a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar în prezent au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor", conform conducerii BNR.

Aceasta a precizat că reglementările sale nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale.

"Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor legii nr. 129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și de administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și ținând cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale.

Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România.

În conformitate cu prevederile legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, moneda virtuală este o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic", potrivit băncii centrale din România. 

Bitcoin, cea mai populară astfel de monedă digitală, este un sistem de plată electronică descentralizat creat în 2009, de Satoshi Nakamoto, pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare și în afara oricărei constrângeri și reglementări.

Bitcoin a atins marţi o valoare record, la 63.236 de dolari, în timp ce investitorii aşteptau debutul pe piaţa bursieră a traderului de criptomonede Coinbase. Ether, a doua cea mai valoroasă monedă digitală ca valoare, a stabilit, de asemenea, un nou record, urcând la 2.230 de dolari.

Comenteaza