Banca Transilvania a tras după ea bursa la început de an

Banca Transilvania a tras după ea bursa la început de an

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat primul trimestru cu toți indicii pe plus, într-un context intern și internațional marcat de incertitudini, Banca Transilvania (BT) Cluj fiind cea mai tranzacționată.

BET, principalul indice al pieței de capital locale ce include cele mai tranzacționate 16 companii, cu excepția societăților de investiții financiare (SIF), a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului și a închis în martie la 8.045 de puncte.

O creștere de 9% a avut și BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. România a ajuns astfel să ocupe locul 13 în Uniunea Europeană în funcție de ritmul de creștere înregistrat de indicii principali ai burselor europene.

Incertitudinile interne și externe și-au spus însă cuvântul și s-au reflectat într-o valoare medie zilnică de tranzacționare de 9,3 milioane de euro, în scădere față de anul trecut. Valoarea tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat în primul trimestru, însă a reușit să se mențină peste pragul de o jumătate de miliard de euro.

„Bursa a revenit pe creștere în primul trimestru, însă pe volume modeste de tranzacționare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. O participare mult mai ridicată a populației la piața de capital trebuie să fie o prioritate a BVB și a întregii comunități financiare pentru a schimba semnificativ premisele de dezvoltare viitoare a pieței locale”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.
„Primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piață care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activități economice intense și randamente generoase ale dividendelor, care au fost de 9% anul trecut pentru principalele companii listate, fiind printre cele mai mari din lume”, spune Lucian Anghel, președintele BVB.

La finalul primului trimestru, valoarea de piață a companiilor românești a fost de 19,3 miliarde de euro, comparativ cu 18,1 miliarde la finalul anului trecut - un avans de 6,6%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piață reglementată a BVB a depășit 33 de miliarde de euro în ultima ședința de tranzacționare din martie, comparativ cu 30,6 miliarde la final de 2018, în creștere cu 8,8%. 

Top 5 acțiuni listate la BVB
(valoare tranzacționată, pondere)

1. BT                                             263 mil. lei       31,8%
2. BRD                                         153 mil. lei       18,5%
3. Fondul Proprietatea       95 mil. lei          11,4%
4. Romgaz                                  76 mil. lei           9,7%
5. OMV Petrom                      47 mil. lei           5,7%

Top 5 creșteri procentuale

1. VES SA                                        +606%
2. Electrocontact                        +48%
3. Patria Bank                               +9%
4. BRD-GSG                                   +9%
5. BT                                                   +9%

Top capitalizare bursieră

1. Erste Bank                                66 mld. lei
2. OMV Petrom                          20 mld. lei
3. Romgaz                                      12 mld. lei
4. BT                                                  9,9 mld. lei
5. BRD                                              9,0 mld. lei

Sursa: raport martie BVB

 

Comenteaza